KORONA UBRZALA RADOVE: Španski grad Vigo već okačio božićnu rasvetu

Dok se lokalci još uvek sunčaju na plažama i šetaju u majicama kratkih rukava, glavna tema u gradu Vigu na severu Španije postao je Božić.

Gradonačelnik Viga Abel Kabaljero odlučio je da organizuje "najbolji Božić na svetu", pa su pripreme započete na vreme.

- Danas u Vigu postavljamo božićne lampice, što znači da spremamo osvetljenje za najbolji Božić na svetu - kaže Kabaljero.

Sa ponosom objašnjava da će imati oko 10.000 led lampica.

Godinama 73-godišnji gradonačelnik pokušava da privuče turiste titulom najosvetljenijeg prazničnog grada na svetu.

- Znam da neki ljudi ne vole Božić iz ideoloških razloga, ali mi ga volimo. Mnogo ga volimo - ističe Kabaljero.

Njegova jedinstvena misija pridobila je pažnju španskih medija nakon video-snimka u kojem Kabaljero razmatra kako bi njegovo osvetljenje moglo da izgleda iz svemira.

- Recite gradonačelnicima Njujorka, Londona, Tokija i Pariza da ćemo biti jednostavno najbolji - poručio je Kabaljero.

Kabaljerova ideja, za koju će grad ove godine potrošiti 800.000 evra, naizgled se isplatila, iako kritičari smatraju da za svoj svetleći cirkus nepotrebno troši ogromne količine električne energije.

Prošle godine, turisti iz cele Španije pohrlili su u Vigo tokom praznika, a nakon što su božićna svetla upaljena, hoteli su prijavili potpunu popunjenost kapaciteta.

Gradonačelnik Kabaljero je rekao novinarima da je postavljanje lampica ove godine počelo nekoliko nedelja ranije zbog protokola koji su uvedeni zbog epidemije koronavirusa, a koji mogu da uspore radnike.

On ne priznaje zabrinutost da će epidemija smanjiti broj turista u Vigu i obećava da će biti uvedene mere koje će ograničiti gužvu na centralnim gradskim ulicama i omogućiti držanje socijalne distance.

- Naš Božić će biti izuzetan i lep, ali 100 odsto kovid bezbedan - naglašava Kabaljero.

Gradonačelnik Viga priznaje da još uvek nije izvesno da li će grad uspeti da postavi i panoramski točak, jednu od glavnih prazničnih atrakcija.

- Želim panoramski točak za Božić. Ne isključujem mogućnost da jedan postavimo trajno i nadmećemo se sa Londonom - kaže Kabaljero koji je na čelu grada od 2007. godine.

Potpunu posvećenost božićnim lampicama u sred leta, u vreme dok Španija predvodi Evropu po broju zaraženih koronavirusom, osudili su opozicioni političari.

Ipak, Vigo nije jedini grad u koji je Božić ove godine poranio. I u Malagi je najavljeno da postavljanje praznične rasvete uskoro počinje.

Kabaljero kaže da će ove godine pozvati i gradonačelnika Njujorka Bila de Blazija da uzme božićne lampice iz Viga.

- U drugim oblastima da, ali kada su u pitanju božićne lampice, Njujork ne može ni da se poredi sa Vigom - samouveren je Kabaljero.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još