Oko 80 putnika vraća se Jatovim avionom iz Egipta

KAIRO, BEOGRAD, 1. februara 2011. (Beta) - Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević izjavio je u utorak da Jatov avion treba popodne u Kairu da preuzme oko 80 srpskih državljana za koje je organizovana evakuacija.

"Taj avion trebalo bi da sleti u Kairo oko 15 časova po lokalnom vremenu i da preuzme odavde između 75 i 80 putnika koji su se prijavili za današnju evakuaciju", rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Beta ambasador Vasiljević.

Vasiljević je dodao da ostali srpski državljani nisu želeli da budu evakuisani iz Kaira, tako da daljeg ostaju u Egiptu. "Što se tiče drugih gradova u Egiptu, mi smo sa njima naravno u stalnom kontaktu i sa njima se sada dogovaramo. Razmatraju se sve opcije da se i njima pomogne sa nekim dodatnim prevoznim sredstvima, možda neki avion ako možemo da obezbedimo ovih dana. To je druga varijanta", rekao je Vasiljević.

On je kazao da Ambasada Srbije pokušava takođe da od egipatskih vlasti dobije saglasnost da avion, koji će po podne sleteti u Kairo, nastavi dalje ka Hurgadi i tamo uzme još dvadesetak srpskih državljana. "To je sad pod znakom pitanja zato što se ovde već od četiri sata uvode mere policijskog časa. Sada dobijamo kontradiktorne informacije da li može ili ne može da se tada koristi vazdušni prostor na tim unutrašnjim linijama u Egiptu", naveo je Vasiljević.

Ambasador Srbije nije isključio mogućnost da narednih dana bude još letova ka Egiptu, kako bi se evakuisali svi državljani Srbije koji to žele. Prema njegovim rečima, u Hurgadi je u ovom trenutku oko 20 srpskih državljana, a u Asuanu 11.

Pogledajte još