Održano ročište u slučaju Purda

SARAJEVO, 1. februara 2011. (Beta) - Pred Sudom BiH u utorak je održano ročište o zahtevu Srbije za izručenje Tihomira Purde koga srpsko pravosuđe tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991.

Sudija Halil Lagumdžija saslušao je predstavnike Tužilastva BiH i odbrane hrvatskog veterana koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Sud BiH bi trebalo da odluči da li postoje ili ne uslovi da se Purda izruči Srbiji. Ovaj sud može da Purdi produži pritvor ukoliko konačna odluka o njegovoj ekstradiciji ne bude doneta do isteka pritvora 14. februara.

Zamenik glavnog tužioca BiH Jadranka Loknić Misirača izjavila je tokom ročišta da je molba Ministarstva pravde Srbije sačinjena u skladu sa članom 12. Evropske konvencije o ekstradiciji.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je novinarima da tužilaštvo nije razmatralo Purdinu krivicu, navodeći da je na ročištu istaknuto da se ne radi o državljaninu BiH, da predmetno delo za koje se Purda tereti nije počinjeno na teritoriji BiH, kao i da Tužilastvo BiH protiv njega ne vodi predmet.

Pogledajte još