Vikiliks predložen za Nobelovu nagradu za mir

OSLO, 2. februara 2011. (Beta-AFP) - Jedan norveški poslanik predložio je Vikiliks za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir pošto smatra da je taj sajt specijalizovan za objavljivanje poverljivih informacija podrška transparentnosti u svetu uključujući i demokratska društva, objavljeno je danas na blogu tog poslanika.

Kineski disident "Liu Sjaobo dobio je Nobelovu nagradu za mir prošle godine zbog borbe za ljudska prava, demokratiju i slobodu izražavanja u Kini", napisao je Snore Valen, poslanik levice, jedne od stranaka na vlasti u Norveškoj.

Vikiliks je "na isti način doprineo promovisanju tih istih vrednosti na svetskom nivou pošto je otkrio između ostalog korupciju, ratne zločine i torturu, ponekad čak i pod palicom saveznika Norveške", ocenio je Valen.

Nakon objavljivanja poverljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, sajt Vikiliks čiji je osnivač Džulijan Asanž, 28. novembra 2010. počeo je da objavljuje na stotine hiljada američkih tajnih depeša što je izazvalo žestoke kritike SAD i njenih saveznika.

Pogledajte još