Održana regionalna konferencija "Leto 2020: HoReCa Insight - Iz ugla hotelijera i ugostitelja: kako preživeti koronu i ekonomske posledice?!"

Danas je održana online regionalna konferencija posvećena turizmu regiona, pod nazivom “Leto 2020: HoReCa Insight - Iz ugla hotelijera i ugostitelja: kako preživeti koronu i ekonomske posledice”.

Neke od tema o kojima se diskutovalo jesu organizacija poslovanja i prilagođavanje novonastaloj situaciji, ekonomske posledice, zatim, kako u doba korone izgleda boravak u hotelima, restoranima i klubovima širom regiona, mere zaštite, kao i pomoć države i lokalne samouprave. Svoje viđenje preneće nam hotelijeri i vlasnici restorana i klubova iz celog regiona.

Konferenciju je otvorio predsednik Color Press Grupe, Robert Čoban koji je tom prilikom istakao:

- Ovo je deveta online konferencija koju naša kompanija organizuje od početka pandemije koronavirusa. Trudili smo se da obradimo razne teme od početka pandemije, imali smo konferencije posvećene zdravstvu, privredi i mnogim drugim temama, a danas ćemo razgovarati sa hotelijerima i ugostiteljima iz celog regiona. Prognoze nisu sjajne, ali se nadamo se da će biti bolje.

Mihailo Vukić, vlasnik i izvršni direktor kompanije "Allegra Montenegro", rekao je da smatra da je ova godina izgubljena.

- Svi brodovi stoje. Naš najveći problem je neizvesnost. Ne vidim da se situacija može smiriti do kraja godine. Ova godina je za zaborav - zaključio je Vukić.

U uvodnom delu konferencije govorio je i Nemanja Kostić, direktor "Karisma Hotels and Resorts" za Istočnu Evropu, koji je ovom prilikom istakao:

- Naša odlučnost da zaštitimo zaposlene i njihovo zdravlje bila nam je primarna i od velikog značaja. U ovim okolnostima svi smo blokirani. Vreme koristimo da tehnološki usavršimo našu kompaniju.

Na prvom panelu pod nazivom "Hotelijerska industrija u regionu u sezoni koju bi svi što pre da zaborave", a koji je moderirala novinarka Sanja Šojić, učestvovali su: Ivona Borojević, hotel Fontana; Živorad Vasić, hotel "Crowne Plaza Beograd"; Irina Tomić, Blue Kotor Bay Premium Spa Resort; Milan Minić, menadzer hotela Stara Planina,; Goran Kovačević, hotel Viceroy Kopaonik i Petra Zierar, Kempinski Palace Portorož.

Ivona Borojević, menadžer hotela Fontana u Vrnjačkoj Banji rekla je da novi način života i prilagođavanje istom jedino rešenje.

- Tako je i kada je hotelska industrija u pitanju. Mi se pridržavamo svih propisanih mera, ali kako bi stranci ponovo došli u Srbiju, potrebno je ipak da situacija bude malo bolja. Sigurna sam, da država tu može da odigra veliku ulogu - rekla je Ivona.

- Najvažnije je sačuvati radna mesta i imidž hotela. Mi na vidiku trenutno nemamo svetlu budućnost. Svi mi hotelijeri se dovijamo na razne načine. Preorijentisali smo se na dostavu hrane i pokrenuli razne akcije. To je dalo dobre rezultate - rekao je Živorad Vasić iz hotela Crowne plaza Beograd. On je dodao da oni ne staju sa investicijama i da će ipak do kraja godine otvoriti Indigo hotel u Beogradu.

Nakon njega reč je dobila Irina Tomić, direktor prodaje i marketinga “Blue Kotor Bay Premium Spa Resort” koja je objasnila da se situacija menja iz časa u čas i da su oni bili u velikoj neizvesnosti kada će otvoriti hotel.

- Iz sata u sat su se menjale mere, dodavale preporuke, pravila, ali su se i otvarale razne mogućnosti međudržavnih saradnji po pitanju dovođenja turista, i samo oni koji su bili dovoljno brzi, fleksibilni, i koji su promišljeno odradili neke nove strategije će izaći kao pobednici iz ove situacije. Kako je rekao jedan moj kolega, onaj ko preživi pričeće i nastaviti dalje.

Goran Kovačević, hotel Viceroy Kopaonik najavio je da će 5. decembra biti otvoren hotel Viceroy Kopaonik i dodao da je cela situacija uzrokovala da se datum otvaranja pomeri. On je naveo da su hoteli bez gostiju i zaposlenih "zidina bez srca i duše".

- Korona treba da nas nauči da se ne dovedemo u situaciju da opet muku mučimo sa deficitom radne snage - zaključio je Kovačević.

Milan Minić, menadzer hotela Stara Planina rekao je da su oni ostvarili odlične rezultate i da su u julu imali oko 90% posto popunjenih kapaciteta, te da je tražena soba više, a da su ih, uglavnom posećivale porodice sa decom iz Srbije.

U Sloveniji je stanje malo bolje, kako kaže Petra Zierar iz Kempinski Palace Portorož.

- U prošlosti smo imali samo 5% domaćih gostiju, a ove godine je broj broj Slovenaca koji su nas posetili uvećan čak četiri puta. To je vrlo velik porast i moramo reći da je to zahvaljujući turističkim bonovima koje je dala država.

U razgovoru „1 na 1“ sa Robertom Čobanom, Ljubiša Krstajić, osnivač Karisma Hotels & Resorts, hotelske grupacije istakao je da se hotelska industrija ne gleda godinu za godinu. Ona se gleda u 10 godina. I ukoliko nam je jedna godina lošija, a ostalih devet godina normalne, to nije veliki problem.

U drugom panelu pod nazivom "Ugostiteljstvo u uslovima 'nove normalnosti'" posvećenom ugostiteljima, odnosno vlasnicima restorana I klubova širom regiona, učestvovali su: Hana Klain, koordinator kampanje "Naše bolske priče", savetnica za odnose s javnošću / PR consultant; Tijana Bojović, menadžer kompanije "Imperijum" u sklopu koje posluju ugostiteljski obkjekti "Trastevere" restobar, "Colosseum" lounge bar i "Target" caffe, Podgorica; Igor Belošević, restoran "Mala Avala", Beograd i Marko Ivanovič, šef kuhinje restorana Gaudium concept, Novi Sad.

Hana Klain, koordinator kampanje "Naše bolske priče", savetnica za odnose s javnošću / PR consultant iz Zagreba, prenela nam je sliku iz Hrvatske:

- Aktivna sam u turističkom sektoru, pratim zapravo rad tih poslovnih subjekata i ova sezona je bila veoma izazovna. Sećam se, kada je krenula korona, svi su govorili da neće biti ništa od turističke sezone. Međutim, dopao mi se pomalo i prkos turističkih zajednica, hotelijera i ugostitelja, svi su sve vrlo brzo aktivirali. Marketing svakako može da pomogne proaktivnim pristupom i doprinese, pre svega samom imidžu neke destinacije, ali na dobre rezultate zapravo utiče mnogo toga. Eto, uprkos više odličnih kampanja koje su se mogle videti u Hrvatskoj, ipak smo dospeli na crvenu listu Slovenaca i Austrijanaca i to je baš veliki gubitak.

Igor Belošević, vlasnik restorana “Mala Avala”, Beograd izjavio je:

- S obzirom na to da živimo u Srbiji i kratkog smo pamćenja, a željni ‘kafana’, iskreno očekujem da bi dobar deo posla trebalo da se vrati na staro već od septembra/oktobra. Ukoliko se ne desi neka ekonomska kriza nakon svih troškova nastalih zbog virusa. Ipak, nadamo se da do tog famoznog drugog talasa epidemije nece doći, jer mislim da drugi udarac i novo zatvaranje skoro niko od nas ugostitelja ne bi mogao da izdrži.

Marko Ivanovič, šef kuhinje restorana Gaudium concept, Novi Sad:

- Pojedini restorani i ugostiteljski objekti koji imaju dostavu hrane su čak i profitirali u ovoj situaciji. Vlasnici restorana su angažovali honorarno i dodatne radnike u kuhinji kako bi uspeli da prime sve porudžbine. Restorani koji nemaju dostavu bili su u mnogo većem problemu.

Tijana Bojović, menadžer u ugostiteljstvu, "Trastevere" restobar, Podgorica:

- Mi smo se borili zajedno sa Udruženjem ugostelja da dobijemo povratak na staro radno vreme, što smo i izdejstvovali i time smo dobili priliku da dođemo na pozitivnu nulu, i polako se oporavljamo u tom smislu, razume se i dalje sa distancom i poštovanjem svih propisanih mera.

Pogledajte još