"10 MINUTA ZA SPAS TURIZMA": Turistički radnici na trgovima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca traže pomoć države

Pod pokroviteljstvom Nacionalne organizacije turističkih agencija YUTA, Udruženja vodiča iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca danas je, u isto vreme, u ta četiri grada, održana manifestacija "10 minuta za spas turizma - Sačuvajmo turizam".

U sklopu manifestacije i u pratnji licenciranih vodiča, organizovana je panoramska vožnja gradovima do centralnih gradskih trgova gde je pročitan "Apel za spas turističke privrede".

Svojevrsni "apel-performans", u kojem su učesnici "razvijali" peškire, suncobrane, uz propratne kofere, torbe, šešire... ima za cilj da ukaže na stanje u kojem se nalazi turistički sektor privrede, a u svetlu pandemije virusa korona.

Po rečima direktora YUTA Aleksandra Seničića, za trenutno stanje niko nije kriv i u pitanju je, kako navodi, viša sila, ali turistički radnici žele da apeluju na katastrofalno loš položaj sektora.

"U teškoj smo situaciji. Turistički vodiči i agencije, rent-a-car kompanije, za razliku od naših kolega iz hotelijerstva koje su dobile pomoć, još uvek tu sektorsku pomoć nisu dobili. Očekujemo reakciju države i želimo da nastavimo razgovore", naveo je Seničić u Beogradu u izjavi novinarima. Kako je dodao, uz pomoć države bi uspeli da "prežive" do sledeće godine i zadrže zaposlene.

Pre okupljanja na Trgu slobode u Novom Sadu, turistički radnici su se provozali turističkim autobusima po Novom Sadu. Kako kažu, apel za pomoć turističkom sektoru koji su prosledili državnim institucijama još uvek je bez konkretnog odgovora. Ističu da već pet meseci rade bez prihoda, te da je sveukupna situacija gotovo katastrofalna sa stanovišta preživljavanja usled globalne pandemije i nemogućnosti poslovanja.

Nadaju se da će i oni dobiti sličan model podrške kao što su od države dobile kolege hotelijeri.

"Turizam je devastiran na globalnom nivou, a u najvećem broju zemalja naše kolege su prepoznate kao najugroženiji deo privrede. Pozivamo zato naše državne organe da nas podrže i pomognu nam da nastavimo sa poslom koji volimo, za koji smo se školovali i koji hrani naše porodice, a koji je generacijama naših putnika donosio najlepše uspomene", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Naglašavaju da nije u pitanju protest, već apel za pomoć i, u tom smislu, upućuju sledeće zahteve nadležnim državnim organima:

1. Isplata bruto minimalnih ličnih dohodaka u narednih šest meseci;
2. Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi;
3. Moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci;
4. Dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita;
5. Odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit u vremenu trajanja vanrednih okolnosti.

Okupljanja radnika turističkog sektora bila su i na centralnim trgovima Beograda, Niša i Kragujevca.

Ugroženo 120 miliona radnih mesta u turizmu

Oko 120 miliona radnih mesta u turizmu širom sveta ugroženo je zbog pandemije virusa korona, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"U prvih pet meseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjeni su za više od 50 odsto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza putem turizma", rekao je on.

Generalni sekretar UN ukazuje da dok su u mnogim delovima sveta na snazi restriktivne mere zbog Covida-19, letovi prizemljeni, a granice zatvorene, posebno teško pogođene su zemlje u razvoju.

Autor i foto: CMC

Pogledajte još