Maneken pis u srpskoj narodnoj nošnji

BRISEL, 2. februara 2011. (Beta) - Statua "Maneken pis", jedno od glavnih znamenja Brisela, u sredu je obučen u srpsku narodnu nošnju, koju je briselskom Udruženju ljubitelja "Maneken pisa" podarila Turistička organizacija Srbije (TOS).

Mala svečanost oblačenja "Maneken pisa" u šumadijsku nošnju je održana u sklopu predstavljanja srpske turištičke ponude na sajmu turizma, u Briselu, u idućih pet dana, rekla je agenciji Beta direktorka TOS-a Gordana Plamenac.

Uz Gran-plas i Atomium, "Maneken pis", je najveća turistička atrakcija Brisela, a jedna od legendi o "mališanu koji mokri" u fontanu, kaže da je on, svojom "slavinicom" ugasio fitilj bombe, koju su podmetnuli neprijatelji prilikom srednjevekovne opsade Brisela. Zahvalni građani Brisela su onda, kaže legenda izradili, statuu visoku pola metra i fontanu, koju godišnje obiđu milioni turista.

"Maneken pis" po tradiciji od visokih ličnosti i u posebnim prilikama dobija razna odela i uniforme, kojih u Muzeju grada Brisela, na Gran-plasu, ima više od osam stotina.

Pogledajte još