Spektakularnom opera galom zatvorene 71. Dubrovačke letnje igre

71. Dubrovačke letne igre zatvorene su sinoć, 25. avgusta ispred Katedrale, spektakularnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom maestra Iva Lipanovića i uz nastup operskih zvezda, soprana Lane Kos i baritona Željka Lučića te kratkom ceremonijom u kojoj su učestvovali dubrovački glumci i muzičari spremajući, uz Himnu slobodi, festivalsku zastavu Libertas do sledećeg leta.

Ovaj muzički događaj publika je mogla pratiti i u direktnom prenosu na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije te Trećem programu Hrvatskog radija. Program sinoćnjeg završnog koncerta počeo je izvođenjem Uvertire opere Fidelio Ludviga van Betovena, kojim su ove Igre bile i otvorene, a nakon toga su se nizali probrani odlomci i arije poznatih operskih dela velikih kompozitora, a festivalska publika imala je priliku da uživa u besprekornim izvedbama Lane Kos, odnedavno prvakinje zagrebačkog HNK-a i najboljeg svetskog belkantističkog baritona Željka Lučića.

Na repertoaru su bili prolog I Pagliaccija Ruggera Leoncavalla, kavatina Elvire iz 1. čina opere Ernani, arija Renata iz 3. čina Krabuljnog plesa, arija Rigoletta Cortigiani, vil razza dannata iz istoimene Verdijeve opere, kavatina Leonore iz 1. čina i duet Leonore i Grofa iz 4. čina Trubadura. Publika je tako uživala u izvođenju odlomaka iz čak pet Verdijevih dela, a izvođenjem Intermezza i arije Manon iz 4. čina opere Manon Lescaut zastupljen je bio i Đakomo Pučini. Izveden je i Intermezzo iz opere Cavalleria kompozitora Pjetra Maskanjija. Publika je zadovoljno uživala u muzičkom dodatku, duetu Sì, vendetta, tremenda vendetta iz Rigoletta uz poruku maestra Lipanovića publici da je vendetta za COVID. Večeri tu nije bio kraj.

Pozorišni glumac Nikša Butijer govorio je odlomak iz dela Milana Milišića završivši rečima:

- Samo daj bože zdravlja pa će sve brzo proći!

Njegov kolega Maro Martinović odmah potom i stihove Himne slobodi. U izvođenju su mu se pridružili i solisti, orkestar, članovi Mještovitog zbora Libertas te publika. Dramske umetnice Doris Šarić Kukuljica, Perica Martinović, Nataša Dangubić i Mirej Stanić te muzičari Eva Šulić i Stijepo Medo, složili su zastavu Libertas čime su svečano zatvorene 71. Igre koje su 47 festivalskih dana uprkos pandemiji koronavirusa na kraju ostvarile vrhunske umetničke rezultate.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još