Koriolan na FEST-u

"Koriolan" je moderna adaptacija Šekspirove drame o rimskom ratnom junaku Koriolanu koga glumi Rejf Fajns. Fajnsov Koriolan je vanvremenski politički triler o igrama moći, političkim splektama i svađi i predrasudama suprotstavljenih društvenih grupa. Priča je smeštena u izmišljenoj republici iscrpljenoj dugim i surovim ratom.

Sinopsis

Građani Rima su gladni. Koriolan, rimski heroj, veliki vojnik i čovek krutih ubeđenja, prezire narod. Njegovi ekstremni stavovi izazivaju masovnu pobunu. Rim postaje krvav. Političari i njegova majka, Volumnija, izmanipulišu i prevare Koriolana, i proteraju ga iz grada. On nudi svoje usluge i svoj život zakletom neprijatelju Tulusu Aufidiusu. Koriolan i Aufidius marširaju prema Rimu u nameri da unište grad. Volumnija moli sina da to ne čini. On pokušava da je ne sluša, ali se ipak lomi i odustaje, a Aufidius se oseća izdanim.

Zanimljivosti

Rejf Fajns je 2000. godine glumio u predstavi "Koriolan" u Londonu. Od tada je za njega ovaj komad postao neka vrsta opsesije. Međutim, da bi se napravio Koriolan za širu bioskopsku publiku bilo je potrebno pronaći ključ da se ovo delo stavi u savremen kontekst.

Ključan deo vizije bio je taj da "Rim" u filmu treba da predstavlja bilo koji grad bilo gde na svetu, kako arhitektonski, tako i sociološki. Finansijski i praktični aspekti Fajnsa su doveli u Istočnu Evropu, ali kad je video Beograd, znao je da je našao ono što mu je potrebno. Beograd je odgovarao viziji "krajnosti modernog grada": urbano propadanje, siromaštvo, užurbane pijace i stare industrijske prizore u kontrastu sa luksuznim kućama, modernim klubovima i restoranima i starim otmenim zgradama koje ukazuju na društvene ekstreme.

Kao jednoj od većih filmskih produkcija koje su radile u poslednje vreme u Srbiji, ekipi filma "Koriolan" bile su dostupne mnoge lokacije koje im ne bi bile dostupne na drugim mestima. Zanimljivo je da je zgrada Narodne Skupštine, korišćena za snimanje scena koje se u filmu dešavaju u Rimskom senatu.

Pogledajte još