DIGITAL EXPERIENCE: Vladimir Dornik - Elektronsko bankarstvo je već dostiglo svoj vrhunac

Online konferencija “DIGITAL EXPERIENCE” posvećena digitalnoj transformaciji bankarskog poslovanja i sektora osiguranja održana je juče u Beogradu, svi zainteresovni konferenciju su mogli da prate putem putem live stream-a na Youtube kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije su kroz dve panel diskusije pokušali da odgovore na pitanje kako četvrta industrijska revolucija utiče na transformaciju bankarskog sektora i sektora osiguranja. Koji su to novi trendovi i platforme, šta nam novo nude banke i osiguravajuće kuće, da li su one spremne da se nose sa sve većim zahtevima tržišta, da li naše tržište u dovoljnoj meri razume prednosti koje digitalizacija donosi?

Ovim povodom, naš sagovornik bio je, Vladimir Dornik, OTP Banka, jedan od učesnika konferencije:

Predstavite nam digitalne usluge vaše banke, šta sve klijenti mogu da urade bez odlaska u filijalu?

- Klijenti naše banke mogu da izvrše sve vrste plaćanja, menjačke poslove, transfere novca, realizuju keš kredit, oroče štednju ili uspostave trajni nalog za plaćanje. Na bankomatima im je dostupna isplata i dinara i evra kao i mogućnost uplate dinara. Suština je da klijent može da završi većinu poslova bez odlaska u banku uz pomoć digitalnog bankarstva, korisničkog centra i bankomata.

Da li su banke spremne da se nose sa sve većim zahtevima tržišta, da li naše tržište u dovoljnoj meri shvata prednosti koje digitalizacija donosi? Koliko se razlikujemo u odnosu na svetsko tržište?

- Ne razlikujemo se toliko u odnosu na svetsko tržište. Postoje razlike u interfejsu ka klijentima odnosno u aplikacijama u kojima klijenti obavljaju svoje bankarske aktivnosti, ali ne i u samim funkcionalnostima. One su gotovo sve prisutne i u Srbiji. Pri tom, ne mislim da su u svetu bolje nego kod nas, već da se razlikuju od tržista do tržista što je i prirodno jer su i potrebe u Africi potpuno drugačije od potreba u Kini, na primer.

Po vašem mišljenju kako će se elektronsko bankarstvo razvijati u budućnosti u svetu i kod nas, pogotovo nakon situacije izazvane pandemijom virusa Kovid-19. Koju su to trendovi i transformacije koje nas očekuju?

- Elektronsko bankarstvo je prema mom mišljenju već dostiglo svoj vrhunac. Više ne pričamo o upoznavanju klijenata sa novim kanalom poslovanja sa bankom, već o unapređenju korisničkog iskustva i širenju broja funkcionalnosti, što ujedno predstavlja naš najveći zadatak u ovim vremenima.

Predstavite nam neke od platformi ili aplikacija koje ste razvijali u poslednje vreme, a na koje ste vi lično ponosni.

- Nedavno smo lanisrali Apple Pay uslugu koja omogućava klijentima da digitalizuju svoju platnu karticu i plaćaju telefonom. Korišćenje je vrlo jednostavno a daleko komfornije nego da vadite karticu iz novčanika. Za korisnike android telefona razvili smo svoje rešenje „digitalnog novčanika“ mCard. Pored digitalizacije platnih kartica posebno sam ponosan na uslugu P2P slanje novca, gde je dovoljno da unesete broj telefona korisnika kom šaljete novac i iznos. Primalac novca bira na koji će način da primi novac, što mu daje komfor prilikom korišćenja usluge. Sve više klijenata koristi ovu jednostavnu a ponovo svakodnevnu aktivnost u životu. Ovom prilikom bih pomenuo i nedavno lansiranu Pay By Link uslugu za sve koji žele da koriste online prodaju a nemaju svoj web shop ili ne mogu da uvežu realnu trgovinu sa istim dok vode menadžment magacina. Ovo je funkcionalnost za svakoga ko želi online prodaju bez obzira na nivo obučenosti i tehnološke spremnosti, već je potrebna samo želja i saradnja sa našom bankom.

Kakvi su vam planovi za budućnost kada je u pitanju unapređenje i digitalizacija poslovanja? Šta novo planirate da ponudite svojim korisnicima?

- Proširićemo lepezu proizvoda za koje je moguće zakljućivanje ugovora putem dvofaktorske autentifikacije – za koju nije potreban dolazak u banku, plasiraćemo developer corner za trgovce koji žele da prodaju online u kom će im biti dostupno sve što treba da znaju ali i probaju u testnom okruženju. Takođe, ponudićemo malim trgovcima (ali i onima kojima je takav biznis model) prihvatanje platnih kartica na android telefonu bez dodatnih uređaja, dok ćemo paralelno ostati maksimalno posvećeni unapređenju interfejsa digitalnih servisa, kako bi korisničko iskustvo podigli na još viši nivo.

Konferenciju su podržale kompanije: Erste Banka, OTP banka Srbija, Mobi Banka, UNIQA osiguranje I AMS Osiguranje.

Kompletan snimak konferencije možete pogledati na linku:

Pogledajte još