Kako da postanem samouverena

Brojni oblici ponašanja odražavaju samouverenost, na primer, govor ili govor tela. Nesigurnost se, između ostalog, prikriva agresijom. Biti siguran znači priznati svoje vrline i mane. Često se agresivan nastup smatra sigurnim nastupom. Međutim, i povučeniji nastup ponekad može predstavljati znak sigurnosti. Pomislite kako simpatično izgleda kada neko pokaže nesigurnost kada se nađe u nekom nepoznatom mestu. Kako se samouverenost može vežbati objašnjava bečki psiholog Julia Umek. 

Reci ono šta želiš da kažeš 

Naučite se da svoje zahteve formulišete razumljivo i ljubazno. Svi vole ljude koji umeju da izgovore ono što žele. Važno je da se prethodno uverite da Vam ono što zahtevate zaista i pripada. Krenite postupno i počnite sa socijalnim zahtevom koji nije alarmantan. Onda postepeno pojačavajte svoj samouveren nastup. 

Pokažite samouvereno ponašanje 

Oblici ponašanja koji izražavaju samouverenost su, na primer: jasan govor, precizna objašnjenja, izražavanje ličnih potreba, korišćenje lične zamenice "ja", otvoreno izražavanje ličnih interesovanja, opušteno držanje tela, pogled. 

Plan za ohrabrenje 

Osmislite lični plan za ohrabrenje i vežbajte da slobodno izražavate svoje mišljenje. Razvijte strategiju samokontrole ispred ogledala. Takođe su veoma dobre igre s podeljenim ulogama, koje možete da vežbate s prijateljima i upotrebite u svakodnevici. 

Priznajte svoju nesigurnost 

Čovek se oseća nesigurno kada treba nešto da sakrije, ili uradi nešto što nikad nije savladao, praktično uvek kada oseća strah. Kada priznate svoje slabosti, na primer, time što ćete reći "u to se stvarno ne razumem" ili "to me plaši", već ćete delovati samouvereno. 

Compress

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.