DRI iduće nedelje podnosi desetak prijava

BEOGRAD, 3. februara 2011. (Beta) - Državna revizorska institucija (DRI) podneće početkom iduće nedelje desetak prijava protiv odgovornih u ministarstvima koji su kršili propise u raspolaganju budžetom za 2009. godinu, saznaje u četvrtak agencija Beta.

Odgovorna lica protiv kojih mogu biti podnete prijave su ministri i saradnici na koja su prenosili ovlašćenja, kao i državni sekretari.

Većina prijava, kako navode u DRI-ju, odnosiće se na više prekršaja.

Izveštaj DRI-ja o kontroli budžeta za 2009. godinu predstavljen je sredinom decembra 2010. godine, a podnošenje prijava kasnilo je zbog kompletiranja dokaza o prekršajima.

Prema Zakonu o DRI-ju, ta institucija ima ovlašćenje da za utvrđene nepravilnosti u raspolaganju budžetom podnosi prekršajne i krivične prijave, obaveštava Skupštinu Srbije i zahteva razrešenje odgovornih lica.

Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije (NBS) i u sedam ministarstava - finansija, poljoprivrede, rada i socijalne politike, nauke, infrastrukture, prosvete i omladine i sporta. Pozitivno mišljenje državnih revizora dobio je samo NBS.

Pogledajte još