UDOBNO I MODERNO: Ravna obuća za sve kombinacije

Zahvaljujući nemilom razvoju događaja u vezi sa pandemijom virusa Kovid-19, tokom proteklih meseci poslovni izgled mahom smo zamenili pidžamom ili udobnom trenerkom za rad od kuće.

Stoga ne čudi što su neki brendovi koji se bave dizajnom i proizvodnjom odeće u međuvremenu bankrotirali. Sa druge strane, prodaja džinsa takođe doživljava strmoglavi pad.

Kada sagledamo ove činjenice, ne možemo a da se ne zapitamo kako se ova nagla promena svakodnevice preslikala na visoke potpetice.

Bet Goldstajn, koja prati tržište obuće, otkrila je da su sandale na štiklu izgubile na popularnosti i pre pojave virusa. Međutim, one nisu jedine na tapetu, jer i haljine sve češće menjaju formu, pa čak i dobijaju zamenu u vidu sportske odeće.

U razgovoru za magazin Business Insider, ova dama rekla je i to da je prodaja elegantne obuće za svečane prilike opala za čak 71 procenat u drugom kvartalu ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle.

Obuća u globalu doživela je pad za ne tako mali 21 procenat.

Čini se da su pobednici ove krize takozvane ugly shoes, pa tako papuče brenda Birkenstock doživljavaju pravu renesansu. Pretraga ovog modela na internetu proteklih meseci dostigla je rast od čak 225 procenata. To nije jedini podatak koji ide u prilog tezi iz naslova. Udobna obuća odnela je prevagu, jer nam je glamurozan izgled zaista u drugom planu. Modeli poznatih proizvođača smenjuju se kao na traci u popularnosti među kupcima.

The Washington Post ponudio je tezu po kojoj je do promena navika došlo još 2018. godine, kada su udobna obuća i elegantne baletanke postale hit.

Tako eksperti smatraju da je prodaja visokih potpetica već bila uzdrmana i samo se nastavlja.

Kerolin Mair, autorka romana "The Psychology of Fashion", smatra da je sada možda trenutak da prigrlimo promene, koje smo potajno želeli. One mogu da podrazumevaju da proredimo nošenje obuće na visoku štiklu, a ukoliko smo femistkinje, da se čak i zapitamo zašto ih uopšte nosimo.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.