Obilaznica kreće od juna

Ove godine iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) biće potrošeno 600 miliona evra, od čega će dve trećine biti uloženo u infrastrukturu. Ove godine međutim, od 550 miliona evra, koliko je trebalo da bude uloženo u projekte u okviri NIP-a, biće potrošeno 20 odsto manje, što znači da će 110 miliona evra biti vraćeno u budžet, jer je gotovo s trošenjem novca iz ovog fonda za mobilne telefone ili putovanja lokalnih rukovodilaca. Novac su dobili samo projekti s pokrićem po određenoj proceduri od koje ne odustajemo, izjavio je juče u Beogradu ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za NIP, Dragan Đilas. Obraćajući se članovima Američke privedne komore u Srbiji (AmCham), Đilas je istakao da je prioritet da se iz NIP-a ulaže u ono što vraća novac i omogućava bolji život građana, a da bez infrastrukture nema ni dovoljno stranih ulaganja. 

On je najavio završetak obilaznice oko Beograda u junu 2008. godine i izneo podatak da je iz ovogodišnjeg budžeta bilo izdvojeno 720 miliona dinara, da je uz pomoć vlade i gradske uprave "namaknuto" još 758 miliona dinara i da će se naći još 200 miliona dinara, kako bi se na kraju godine izvođačima dugovalo samo za mesec ili dva, a ne za gro poslova kao ranije. 

Za sledeće tri godine biće završeno 80 odsto radova na Koridoru 10, i to uglavnom iz stranih kredita, okončaće se gasifikacija Srbije, a biće "sređeni" i beogradski mostovi i završeni mostovi koji se grade širom zemlje. 

- Što se Beograda tiče, nećemo bežati ni od takvih rešenja kao što su mostovi na baržama, koji su se kao privremeno rešenje pokazali dobro u Novom Sadu - ocenio je Đilas. On je istakao da je strategija NIP-a da se ne ulaže direktno u privredu nego da se stvaraju uslovi da se privreda brže razvija. Postoje strateški prioriteti, kao i kriterijumi za tendere, pa se sve može odraditi "matematički". 

- Pomaže nam i deset stručnjaka iz Svetske banke, tako da je izvesno da će u 2008. godini 90 odsto projekata NIP-a biti oni koji su neophodni Srbiji. Sve škole u Srbiji biće obnovljene, ali neće biti povoljnih stambenih kredita za državne činovnike, nego samo za najugroženije kategorije stanovništva - dodao je on, najavljujući početak reorganizacije državne administracije.

("Pregled")

Pogledajte još