Tužilaštvo traži produženje pritvora Tihomiru Purdi

SARAJEVO, 3. februara 2011. (Beta) - Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da se hrvatskom ratnom veteranu Tihomiru Purdi, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina, produži ekstradicioni pritvor do šest meseci, potvrdio je u četvrtak agenciji Beta portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Nakon što je Srbija dostavila dokumentaciju kojom traži izručenje Tihomira Purde prestaju da važe razlozi za prvobitni pritvor, pa je Tužilaštvo BiH bilo dužno da dostavi zahtev za produženje pritvora, koji sada mora da bude određen po drugoj osnovi", kazao je Grubešić.

On je precizirao da je Purdi posle hapšenja pritvor bio automatski određen po poternici Srbije, koji je važio sve do momenta dok pravosuđe Srbije nije dostavilo dokumentaciju kojom je zatržila Purdinu ekstradiciju. "Kada je Srbija dostavila dokumentaciju i kada se krenulo u proces odlučivanja o zahtevu Srbije, pritvor Purdi se mora odrediti po drugom osnovu", naveo je Grubešić.

Sud BiH bi trebalo da kraja sedmice da odluči o zahtevu Tužilastva za produženje pritvora Tihomiru Purdi. Sud BiH bi trebalo da odluči da li postoje ili ne uslovi da se Purda izruči Srbiji, ali konačnu odluku o tome doneće ministar pravde BiH, koji može prihvatiti ili promeniti odluku suda.

Pogledajte još