Igre EPS-a sa standardom

Na samom pragu zime, kao što se već viđalo, povećan je pritisak na potrošnju, pa pokrivanje uvećanih troškova poslovanja Elektroprivrede Srbije treba da se delom finansira povećanom cenom struje. Po zahtevu Upravnog odbora EPS-a od nadležnih u republičkoj vladi traži se saglasnost na veću cenu struje od 5,8 odsto, i to linearno za sve potrošače. Konačnu odluku o korekciji strujnih cenovnika donosi vlada, ali je prethodno iz Agencije za energetiku zatraženo mišljenje o opravdanosti te mere. 

Definitivna odluka još uvek nije doneta, ali je i sama najava izazvala nedoumice i bojazan da bi to doprinelo ugrožavanju cenovne (ne)stabilnosti. Posebna kritika upućena je iz Saveza samostalnih sindikata, koji su apelovali na Vladu Srbije da ne dozvoli još jedan veliki "udarac" po džepovima potrošača. 

Duško Vuković, potpredsednik Saveza, ističe da je naglo podizanje cena, posebno poslednjih meseci, postao pretežak teret za standard, a posebnu nelogičnost daju opredeljenja da se naredne godine zamrznu i ograniče plate. Većina zaposlenih, od kojih 60 odsto prima plate ispod republičkog proseka od 28.000 dinara, više od 900.000 nezaposlenih osoba, kao i oko dva miliona penzionera teško mogu da podmire narasle životne troškove. Vlada ne bi trebalo da dozvoli divljanje cena i podizanje inflacije, koja će ove godine biti veća od projektovanog nivoa od 8,5 odsto, kaže Vuković. Struja je pri tom od početka godine već poskupela za 15 odsto. 

Komparativne analize nivoa minimalnih zarada u zemljama Evropske unije, po podacima Evrostata, pokazuju da se najskuplja struja plaća u Irskoj, Luksemburgu i Velikoj Britaniji, gde je cena za industriju 9,5 evrocenti po kilovat-satu, dok domaćinstva imaju trošak od 12,5 evrocenti. Ova skupoća lakše se podnosi, jer je najniža zarada 1.361 evro. Slična je situacija u Belgiji, gde se platom od 1.259 evra plaća električna energija od 8,8 evrocenti u industriji, a 12,2 u sektoru domaćinstava, a slično je i u Holandiji. U Srbiji je, s prosekom mini zarade od 187 evra, prilično teško podmiriti trošak od 4,8 evrocenta po kilovatu, ukazuju analitičari, jer su računi za struju pozamašni i "zahvataju" četvrtinu ili, u dosta slučajeva, čak i trećinu prihoda.

("Pregled")

Pogledajte još