Bez dogovora vlasti i prosvetara

BEOGRAD, 3. februara 2011. (Beta) - Sindikati i Minstarstvo prosvete nisu postigli dogovor na sastanku u Agenciji za mirno rešavanje sporova, pa prosvetari očekuju da se o njihovim zahtevima "ozbiljno razgovara" u četvrtak uveče sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, izjavio je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

"Ministarstvo prosvete je u Agenciju poslalo apsolutno neadekvatne predstavnike koji nisu nadležni da rešavaju naše zahteve. Očekujemo da na večerašnjem sastanku sa premijerom i ministrima prosvete i finansija konačno ozbiljbo razgovaramo o našim zahtevima", kazao je Živanović agenciji Beta.

On je rekao da su sva četiri reprezentativna prosvetna sindikata konačno utvrdila zajedničke zahteve sa kojima će večeras nastupiti na pregovorima u Vladi Srbije, ali nije želeo da o tim zahtevima iznosi detalje.

Prema njegovim rečima, i Sidikat obrazovanja Srbije, koji je svoje članstvo pozvao na štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, počeće generalni štrajk od ponedeljka, ako Vlada ne bude ispunila zahteve prosvetara. Agencija Beta nije uspela da stupi u kontakt sa predstavnicima Šindikata obrazovanja Srbije i dobije potvrdu ove informacije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti, počeli su 28. januara štrajk i pozvali svoje članstvo na potpunu obustavu nastave.

Pogledajte još