Gradska groblja iz Kragujevca monopolisti

BEOGRAD, 2. februara 2011. (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je utvrdila da Javno Komunalno preduzeće "Gradska groblja" iz Kragujevca ima dominantan položaj na tržištu izdavanja u zakup grobnih mesta, na teritoriji groblja Bozman u Kragujevcu.

Komisija je tom javnom preduzeću naložila da uplati u republički budžet 2,6 miliona dinara ili 2,3 odsto ukupnog prihoda u 2009. godini. Uplata se mora izvršiti u roku od šest meseci.

"Dominantan položaj se ogleda u tome što je odlukama Upravnog odbora o izdvajanju delova pojedinih parcela na Bozman groblju nametnulo zakupcima obavezu da se na svakom zakupljenom grobnom mestu u izdvojenom delu parcele, izrada i montaža nadgrobnog obeležja poveri tom preduzeću", navodi se u rešenju Komisije.

Komisija je naložila tom javnom preduzeću da izmeni odluku na osnovu koje se obavezivao zakupac da na svakom zakupljenom grobnom mestu izradu i montažu nadgrobnog obeležja povere isključcivo njima. Preduzeće "Gradska groblja" iz Kragujevća najavilo je da će se žaliti na rešenje o kazni.

Pogledajte još