POJAČANE KONTROLE: Građani mogu da prijave nepoštovanje zdravstvenih mera

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/63-50-322

Od juče su pojačane kontrole poštovanja epidemioloških mera za suzbijanje širenja korona virusa u čitavoj Srbiji, a otvoren je kontakt centar kome svi građani mogu da prijave ako su uočili nepoštovanje preventivnih mera, odlučio je Krizni štab na vanrednoj sednici.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 najoštrije je osudio kršenje epidemioloških mera koje je uočeno u pojedinim jedinicama lokalne samouprave tokom prethodnog vikenda.

Na vanrednoj sednici Kriznog štaba zatražen je povećan inspekcijski nadzor, s obzirom na to da je u ovom trenutku kršenje mera potpuno nedopustivo, navedeno je u saopštenju.

Krizni štab uputio je pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština, u kojima ih podseća da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera neće biti.

Ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu. Ovo se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

Stoga, kaže se u saopštenju, Vlada Srbije zadužiće Ministarstvo zdravlja i MUP da, u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave, pojačaju kontrolu poštovanja mera i napravi plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mera.

- Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/63-50-322.

Zakoni Republike Srbije, kao i svi protokoli o sprovođenju epidemioloških mera koje je izradio Krizni štab, nedvosmisleno utvrđuju načine na koji se događaji mogu organizovati i oko njihovih poštovanja ne sme i neće biti nikakvih kompromisa, ističe se u saopštenju.

Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo.

Izlazak određenih zdravstvenih ustanova iz kovid sistema posle dugo vremena daje priliku zdravstvenim radnicima da se makar malo odmore pred jesen.

Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih. Jedina sigurna i do danas dokazana zaštita od korona virusa je poštovanje preventivnih mera. Svako odstupanje ili nepoštovanje mera nas udaljava od cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom, što ćemo uspeti jedino uz visok nivo discipline u odgovornosti - zaključuje se u saopštenju koje prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još