Centar za istraživačko novinarstvo

BEOGRAD, 27. novembar 2007. (FoNet) - Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nadežda Gaće, izjavila je danas da je NUNS formirao Centar za istraživačko novinarstvo, koji će kroz realizaciju različitih projekata pružati edukativnu i tehničku pomoć novinarima i urednicima koji rade ili imaju nameru da rade na istraživačkim pričama.

Gaće je na konferenciji za novinare istakla da je duboko potresena količinom tabloidnih novina i izmišljenih priča koje se pojavljuju i da će uloga centra biti da promeni takvo okruženje.

Ona je rekla da je NUNS dobio donaciju američke ambasade kojim je kupljena oprema za Centar.

Šef NUNS Centra za istraživačko novinarstvo, Đorđe Padejski, rekao je da su u toku razgovori s novinarima iz lokalnih medija i da se "snima stanje" o bavljenju istraživačkim novinarstvom.

Padejski je rekao da su problemi s kojima se novinari suočavaju nedostatak podrške u redakcijama, finansijski problemi, vlasništvo medija i pitanje edukacije novinara ili nedostatak veštine da se dođe do informacija.

Zamenik urednika portala Net.novinar Branko Čečen naglasio je da je za istraživačko novinarstvo potrebno vreme, podrška i pre svega znanje.

Istraživačko novinarstvo je zanat, dodao je on i istakao da nije istraživački tekst sve što se o jednoj temi skine sa interneta i objavi.

Ovaj zanat, dodao je Čečen, iziskuje vreme, upornost, podršku i u Srbiji ima malo primera istraživačkog novinarstva.

"Ako novinar u redakciji nema podršku, mi ćemo biti podrška, ako nema novca, mi ćemo pokazati gde se novac može naći, ako nema medija koji će da objavi priču, mi ćemo to objaviti", rekao je Čečen i istakao da novinar koji zaista želi da se bavi istraživačkim novinarstvom ne sme da odustane kada naiđe na prvi zid prepreka.

Čečen je naveo primer emisije Insajder TV B92, u kojoj su tri novinara mesecima razvrstavali informacije i dokumentaciju o iznošenju para na Kipar, posle čega je specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal imalo materijala da otvori istragu.

Pogledajte još