I ORGAZAM MOŽE BITI LOŠ: Ljubavni vrhunac nije uvek pokazatelj dobrog seksa

Da, postoji i nešto što se zove loš orgazam...

Loš seks vam je sigurno poznata stvar. Obično je posledica umora i stresa ili nedostatka fizičke privlačnosti.

Ali sada su naučnici identifikovali šta je to loš orgazam. U novoj studiji, objavljenoj u magazinu "Archives of Sexual Behavior", opisali su ovu pojavu i dodali poneko objašnjenje zašto se događa loš seks.

Šta otkriva loš orgazam?

Postoje oni orgazmi koji nisu uživanje, čak su i neprijatni i mogu da ostave jednake posledice na vašu vezu, seksualnost i psihičko zdravlje. Studija se bazirala na podacima prikupljenim od 726 ispitanika.

Napominjemo da se ovde govori o orgazmu kao posledici odnosa na koji su pristala oba partnera.

Jedan od razloga koji se u studiji spominje je upuštanje u odnos kako bi se izbegli problemi. Na primer, ne želite da se svađate s partnerom zbog nedostatka seksa, pa ste jednostavno pristali. Orgazam koji usledi ne ostavlja osećaj zadovoljstva jer za njega niste bili posebno raspoloženi.

Drugi razlog: Osećate obavezu da ga postignete

- Istraživanja su pokazala da je osećaj pritiska da orgazam mora da se postigne odgovoran za stres i tako dolazi do negativnih emocija - napisali su autori studije.

- Na primer, muškarci i žene često kažu kako su osećali obavezu da stupe u odnos i dožive orgazam kako ne bi prema partneru ispali bezobrazni - dodaju.

Drugim rečima, kada je pritisak prisutan, orgazam neće biti toliki užitak.

Drugi razlozi za loš orgazam mogu biti zdravstvene prirode i oni utiču na osećaj zadovoljstva. Jedan učesnik izjavio je da orgazam u takvim situacijama nema istu emotivnu i psihičku komponentu i može da bude bolan.

Ponekad je orgazam loš jer među partnerima nema povezanosti, a jedan učesnik je dodao da je znao koji je cilj, pa je samo želeo sve da ubrza kako bi se što pre završilo.

Zaključak bi bio da mnogo faktora utiče na to hoće li orgazam biti dobar ili loš, a činjenica da ste ga doživeli ne mora da znači da ste u njemu i uživali.

Izvor: Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.