fbpx

Manjak stila i manira

Poslovna kultura je sastavni deo opšte kulture ličnosti i sastoji se od poslovnog morala koga čine: stručnost, savesnost, poštovanje objektivnosti, tačnost i privrženost poslu, kao i opšte kulture ophođenja: pozdrava, oslovljavanja, razgovora i estetskog izgleda koji podrazumeva lep način držanja tela, urednost odeće i obuće, frizure i gestikuliranja – ističe za „Pregled“ profesor Dušanka Bojičić, autor osam knjiga o kulturi ponašanja, posebno poslovnog ponašanja. Dušanka Bojičić volonterski drži predavanja o bontonu pitomcima Vojne akademije i stalno organizuje tribine i seminare na kojima pokušava da ponašanje naših biznismena i ostalih javnih ličnosti „vrati na pristojan nivo“. Ona tvrdi da je kultura u našoj zemlji, pa i ponašanje poslovnih ljudi, na veoma niskim granama, i da je o tome trebalo voditi računa još osamdesetih godina, kada je moral u Srbiji počeo značajno da opada. Trebalo je osnivati škole bontona kako ne bismo došli u ovakvu situaciju, kaže profesor Bojičić. Prema navodima iz knjige Dušanke Bojičić "Kultura poslovnog ponašanja", poslovni bonton ima svoju istoriju. Još su stari istočnjački trgovci, naime, za vreme svojih putovanja više voleli da ih usput napadnu šakali ili razbojnici nego da ih njihovi poslovni prijatelji koji su kamilama dovozili svoju robu smatraju prostacima i neotesanim divljacima.

I u srednjem veku bilo je lepog poslovnog ponašanja. U jednoj knjizi se, tako, mladim damama savetuje kako da se ponašaju u društvu muškog poslovnog sveta. Savet damama, još iz davne 1204. godine, glasi: „po glavi se ne smeš češati“ (za vreme pregovora) i tako dalje. Postojala su i tada pravila koja su se svodila na jedno: poslovni gost je bio svetinja. Pravila su se održala, modernizovala i dopunila, ali se u savremenom svetu, ako je nekom stalo do uspeha, ona zaista i poštuju. U Srbiji, uglavnom nije tako, mada ima i svetlih primera, posebno među ženskom populacijom. Prema rečima profesora Dušanke Bojičić, mali broj naših ljudi ima vrhunske poslovne manire. Milka Forcan, potpredsednik „Delta holdinga“ predstavlja izvanredan primer poslovne žene kojoj je, osim intelektulanih kvaliteta, upravo kultura poslovnog ponašanja pomogla da se u svetu uspešnih nađe među najboljima. 

„Njeni nastupi u medijima su uvek umereni. Naravno da je garderoba koju nosi uvek primerena događaju i datim okolnostima. Tačnije, spoljašnji izgled Milke Forcan je prijatan, što je veoma bitno. Osim toga, njena mimika (gestikulacija) potpuno je u skladu sa poslovnim bontonom. Ona treba da bude primer svim poslovnim ženama, ne samo kod nas, nego i u okolini“, ističe Dušanka Bojičić.

Poslovna kultura, od svakog učesnika u poslovnim odnosima, zahteva fleksibilnost najvišeg stepena . Prema tome, u dužnost poslovnog čoveka spada kulturan odnos prema svim licima s kojima stupa u kontakt lično, telefonom ili pisanim putem. Srdačnost i osmeh, znači, neophodni su uvek. («Pregled»)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.