KUĆNI TRETMANI: Tri domaće maske vratiće oštećenoj kosi zdrav i lep izgled

U želji da imamo što lepšu frizuru često ne razmišljamo o tome šta biramo da do nje i dođemo. Tada naša kosa trpi i kao rezutat dobijamo trenutno lepu kosu, ali kasnije oštećenu.

Vremenom će postati suva i lomljiva. Maske za kosu mogu pomoći u vraćanju hranljivih sastojaka, vlage i proteina. Svoje domaće tretmane možete napraviti pomoću kokosovog ili maslinovog ulja, jaja ili meda.

1. Jaja, majonez, malinovo ulje i med

Majonez ne mora da se koristi samo za sendviče. Lipidi u majonezu pomažu kosi da apsorbuje vlagu i masne kiseline negujući folikule kose. Maslinovo ulje i med pružaju antioksidativne i hidratantne prednosti, a proteini u jajima pomažu jačanju kose.

Ova maska je idealna za kovrdžavu kosu. Oogućava potrebnu vlagu, a ne opterećuje kosu.

Sastojci:

1 jaje, 2 kašike majoneza, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika meda

Uputstva:

Sve navedene količine sastojaka pomešajte. Nanosite u malim delovima na čistu i vlažnu kosu. Držati od 30 do 40 minuta, potom dobro oprati kosu šamponom.

2. Kokosovo ulje i med

Ova maska je najbolja za srednju dužinu kose. Kokosovo ulje pomaže da se zaštite prirodni proteini, a vitamin E ima antioksidativne koristi.

Sastojci:

2 - 4 kašike kokosovog ulja i jedna kašika meda

Uputstva:

Pomešajte sve sastojke i naneti na čistu i vlažnu kosu, pustiti da odstoji najvise sat vremena, a zatim dobro oprati.

3. Jabukovo sirće, limun i med

Ako vam kosa brzo postaje masna, ovo je prava maska za vas. Limunov sok apsorbuje višak ulja, a jabukovo sirće će uravnotežiti PH vrednosti i vratiti pravilnu kisolost.

Sastojci:

1/4 šolje jabukovog sirća, sok jednog celog limuna i 1 kašika meda

Upustva:

Pomešajte sve sastojke i naneti ravnomerno na celu kosu dok je čista i vlažna. Pustiti da odstoji 30 minuta i zatim dobro isprati.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još