Savet najavljuje izveštaj o prodaji Novosti

BEOGRAD, 4. februara 2011. (Beta) - Savet za borbu protiv korupcije objaviće iduće nedelje izveštaj o privatizaciji kompanije "Novosti", najavila je u petak predsednica Saveta Verica Barać.

"Izveštaj će pokazati da su učinjene brojne nepravilnosti u postupku prodaje akcija Novosti, uz saznanje institucija koje su bile dužne da štite interes države koja je jedan od vlasnika te kompanije", rekla je Barać za Betu.

Od Vlade Srbije će, prema njenim rečima, Savet zatražiti da preispita privatizaciju Novosti i zaštiti interes države ne samo u toj kompaniji već i drugim preduzećima koja su bila u sastavu kompanije Borba.

"Već četiri godine Novostima upravljaju tri povezane firme koje su na nezakonit način postale većinski vlasnik te medijske kuće", navela je Barać.

Paket od 62 akcija Novosti otkupile su od malih akcionara 2006. godine na berzi tri firme - Trimaks, Ardos i Karamt, od kojih su dve registrovane u Austriji a jedna na Kipru, a bile su pod kontrolom beogradskog biznismena Milana Beka. Povezanost tih firmi je u novembru prošle godine počela da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, nakon što je Beko javno priznao da je većinski vlasnik Novosti.

Pogledajte još