NIJE NI PRIMETIO: Tinejdžer progutao iglu za šivenje, doktori je pronašli u njegovom srcu

Tinejdžer je progutao iglu za šivenje dok je ušivao svoju odeću, a nekim čudom nije ni primetio. Nekoliko dana kasnije doktori su je pronašli na neobičnom mestu – njegovom srcu.

Sedamnaestogodišnjak se javio u urgentni centar nakon što je osetio bolove u grudima. Lekarski izveštaj objavljen 29. jula u The Journal of Emergency Medicine navodi da je pacijent osećao oštar bol, koji se širio kroz leđa i pojačavao se tokom ležanja ili kada bi duboko udahnuo.

Rezultat elektrokardiograma bio je abnormalan i doktori su pomislili da je reč o perimiokarditisu – upali srčanog mišića i okolne membrane. Laboratorijski testovi pokazali su da pacijent u krvi ima povišene nivoe proteina koji ukazuju na povredu srca.

Skeniranjem srca primećen je linearno metalno strane telo u srcu. Predmet je bio oko 3,5 centimetra dugačak i virio je iz donjeg dela desne komore srca, koja pumpa krv u pluća.

Tinejdžer je isprva rekao doktorima da nije progutao nikakva strana tela, ali je kasnije otkrio da je zašivao nešto na odeći, a da je obično držao igle ustima. Ipak, i dalje je tvrdio da uopšte nije bio svestan da je progutao jednu.

Doktori su uspeli da mu tokom operacije odstrane predmet i zaista se radilo o šivaćoj igli, koja je, kako veruju, kroz gastrointestinalni trakt stigla do srca, rekao je za portal "Lajv sajens" Boni Metjus, koji je asistent profesora na odeljenju za pedijatriju u Medicinskom centru u Vorčesteru u Masačusetsu.

Strana tela su i ranije pronalažena u srcu, ali veoma retko. U Kini su doktori 2016. godine imali slučaj 48-godišnje žene koja je doživela infarkt nakon što je igla probila grudi i zastala u srcu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još