ŠTETI MOZGU: Previše soli utiče na neurološki sistem

Unos velike količine soli je previše loše za telo, ali zdravstveni stručnjaci tvrde da so mnogo gore utiče na neurološki sistem.

Izrazito slana hrana najviše šeteti - mozgu!

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Neuroscience" objašnjava da slana prehrana podstiče smanjenje mentalne aktivnosti i razvijanje kognitivnih poremećaja. Ovo se, pre svega događa zbog manjka krvi u mozgu.

Studija je sprovedena na miševima koji je trebalo da pronađu izlaz iz lavirinta, a njihove veštine bile su dokazano smanjene nakon što su se neko vreme hranili vrlo slanim namirnica. Reakcije su im se toliko smanjile da su prilikom kretanja u potpunosti prestali da koriste brkove.

Miševi su nakon tri meseca konzumiranja preslane hrane razvili demenciju. Miševi su po prirodi vrlo znatiželjni i vole da istražuju, ali su vremenom izgubili sposobnost identifikovanja predmeta. Postali su nesposobni da izgrade gnezdo, odnosno nešto što inače rade na dnevnoj bazi.

Stručnjaci procenjuju da slana hrana sličan učinak ima i na ljudski organizam, zbog čega su već pokrenuta nova istraživanja ovog problema.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još