NISU SVI MIRISI ISTI: Da li znate razliku između toaletne vode i parfema?

Kada želite da mirišete opojno, za čim posežete – za toaletnom vodom ili parfemom?

Može vam se učiniti da je sasvim svejedno, ali ne, razlika i to velika, postoji. Razlika je pre svega u koncentraciji mirisa koju data formula ima. Koncentracija igra veliku ulogu u tome koliko će proizvod biti osetan na vašoj koži. Toaletna voda ima manju koncentraciju od parfema, što znači da njen miris kraće traje.

REČ-DVE O TOALETNOJ VODI

Toaletna voda ima niži procenat mirisnih ulja u sebi, otprilike od 5-15 %. Takođe ona u sebi sadrži više alkohola zbog čega miris lakše i brže isparava sa kože.

MAGIJA KOJA SE KRIJE IZA PARFEMA

Parfemi s druge strane imaju veću koncentraciju mirisnih ulja, što znači da u sebi automatski imaju manje alkohola. Osobama sa osetljivom kožom se iz ovog razloga savetuje da se drže parfema u odnosu na toaletnu vodu. Parfem u sebi ima od 20-40 % mirisnih ulja.

DA LI STVARNO MOGU DA MIRIŠU ISTO?

Donekle, da. Bez obzira o kom se proizvodu i proizvođaču radi, toaletna voda i parfem su zapravo u osnovi isti i predstavljaju mešavinu esencijalinih ulja i drugih ekstrakata. Jedina razlika je zapravo u koncentraciji. Pored toga kompozicija mirisa koja se naziva još i – šminka mirisa (vrh: limun, pomorandža /sredina: cimet, čajevac / donje note: vanila, sandalovina) igra vitalnu ulogu u tome koliko toaletna voda i parfem liče jedno na drugo.

KOLIKA JE TRAJNOST OVA DVA PROIZVODA POJEDINAČNO?

Trajnost toaletne vodice je od 3-5h, dok je parfem predviđen da traje duže od toga. Kako biste oba proizvoda podstakli da traju duže savet stručnjaka je da ih skladištite na tamnom i hladnom mestu.

KADA TREBA KORISTITI PARFEM, A KADA TOALETNU VODU?

Budući da je toaletna voda laganija ona se preporučuje tokom svakodnevnih aktivnosti i u letnjim mesecima. S druge strane parfemi su intenzivniji i njihova visoka koncentracija preporučljivija je za hladnije dane i večernje izlaske.

ŠTA JE U SUŠTINI BOLJA ODLUKA?

Da budemo iskreni, na vama je da odlučite. U zavisnosti od vaših ličnih preferenci i vašeg budžeta, zavisiće i izbor prilikom kupovine jednog od ova dva proizvoda. Ako tražite povoljnu, svakodnevnu opciju toaletna voda je za vas. Ako pak imate osetljivu kožu i treba vam nešto pouzdano, onda je parfem vaš verni saputnik.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.