Hilari Klinton za reforme na Bliskom istoku

MINHEN, 5. februara 2011. (Beta-AP) - Američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton pozvala je u subotu u Minhenu lidere zemalja Bliskog istoka da se, uprkos riziku od kratkoročne nestabilnosti, priklone demokratskim reformama.

Hilari Klinton je na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu rekla da je promena "strateška neophodnost" koja će arapske zemlje učiniti snažnijim, a njihove građane bogatijim i manje podložnim ekstremnim ideologijama, dok će se bez promene region suočiti sa većim pretnjama i nesigurnošću.

"To nije stvar idealizma, to je strateška neophodnost. Bez istinskog napretka ka otvorenom i odgovornom političkom sistemu, jaz između naroda i vlada samo će rasti i povećavaće se nestabilnost", rekla je američka državna sekretarka.

Njen govor, napominje agencija AP, odražava poruku koju je u januaru lično prenela regionalnim liderima u Kataru, da temelji napretka i razvoja "tonu u pesak" i da će se to nastaviti ako lideri ne učine nešto kako bi odgovorili težnjama naroda, posebno brojne omladine.

Dan posle njenog obraćanja predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali napustio je zemlju posle masovnog narodnog nezadovoljstva, koje je podstaklo i antivladine proteste u Egiptu.

Pogledajte još