Kubica teško povređen na reliju

ĐENOVA, 6. februara 2011. (Beta-AP) - Vozač Formule jedan (F1) iz Poljske, Robert Kubica, povredio se na reliju u Italiji, a njegov F1 tim, Lotus-Reno, je izrazio zabrinutost jer Gran-pri šampionat počinje kroz svega nekoliko nedelja.

Lekari su saopštili da život Kubice nije u opasnosti i da su mu najteže povređeni udovi.

Italijanska novinska agencija ANSA je javila da je u toku operacija

26-godišneg vozača i da je glavni u timu specijalista za šake pošto Kubica ima veoma tešku povredu jedne ruke.

Na pitanje da li bi moglo doći do amputacije ruke, jedan lekar je izjavio da "to tek treba proceniti".

Francuski sportski TV-kanal Eurosport je javio da bi Kubica mogao imati frakturu kuka i mnoge druge povrede.

Za sada ne izgleda da će Kubica koji je 2010. bio osmi u svetskom šampionatu F1, startovati na prvoj ovogodišnjoj trci, 13. marta u Bahreinu.

Lotus-Reno je saopštio da je Kubica "imao jutros udes pri velikoj brzini dok se takmičio u Reliju Ronde di Andora" i da je helikopterom odvezen u bolnicu.

Italijanska novinska agencija ANSA je javila da je automobile 26-godišnjeg vozača 4,6 kilometara od starta relija, kod Đenove, izleteo s puta i udario u zid. Njegov suvozač Jakub Gerber nije povređen, saopštio je Lotus-Reno.

Trebalo je da ove godine Kubica predvodi tim Lotus-Reno u F1, uz Vitalija Petrova iz Rusije, i bivšeg vozača HRT Bruna Senu kao trećeg. Romen Grožan (Romain Grosjean) koji je vozio za Reno 2009, takodje je postavljen za trećeg vozača, uz Senu.

Za sada se ne zna da li će Sena ili Grožan preuzeti Kubicino mesto u Bahreinu, ako se on ne oporavi do tada.

Kubica je prošle nedelje u Valensiji, Španija, bio najbrži na prvoj, trodnevnoj probnoj vožnji F1. Sledeća je 10-13. februara u Heresu takođe u Španiji.

 

Pogledajte još