#Digital2020: Milija Zeković - Tokom pandemije maksimalno su iskorišćeni svi potencijali digitalnih usluga

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima - DIGITAL 2020 powered by Huawei, održaće se online 10. i 11. septembra 2020. godine sa početkom u 10.00 časova.

Konferencija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a svi zainteresovani će moći da je prate putem live stream-a na YouTube kanalu Color Media Communications.

Najveći deo programa biće posvećen tome kako će izgledati svet medija, telekomunikacija i digitala u svim aspektima nakon pandemije. Agendu možete pogledati na sledećem linku: http://digitalconference.rs/sr/

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Milija Zeković, izvršni direktor kompanije SBB i Telemach u Crnoj Gori, učesnik konferencije na panelu pod nazivom “GODINU DANA (I ČITAV VEK) POSLE: Tradicionalni panel telekomunikacionih lidera regiona”...

Predstavite nam kakvo je stanje u Srbiji i regionu kada su u pitanju telekomunikacije i tehnologije, šta se to promenilo u poslednjih godinu dana?

- Uloga lidera nas obavezuje da kontinuirano radimo na unapređenju proizvoda, korisničkog iskustva i kvaliteta usluge. Bez obzira na rezultate i stanje na tržištu telekomunikacija na početku posmatranog perioda, vreme za nama obeležila je pandemija virusa korona.

Potencijal digitalnih usluga koje telekomunikacione kompanije pružaju prepoznate su u periodu epidemije i iskorišćene su u premošćavanju problema, funkcionisanju privrede i pomoći građanima. Usluge SBB i Telemach, ali i drugih telekomunukacionih i medijskih kompanija koje posluju u okviru United Grupe omogućile su efikasnost u radu drugih privrednih subjekata, korisnicima rad od kuće, online nastavu, kontakt sa porodicom i prijateljima, online kupovinu, informisanje i zabavu. Brojna istraživanja pokazala su da je kriza izazvana koronavirusom najmanje uticala na sektore u koje su svrstane i telekomunikacije. Ipak, svetska pandemija uticala je na način organizacije rada i prilagođavanje novonastalim okolnostima. Organizovali smo rad od kuće u sektorima u kojima je to bilo moguće, a zaštitu zdravlja naših zaposlenih i naših korisnika, postavili smo kao imperativ u organizaciji i ostalih delova kompanije, a sve sa ciljem nesmetanog pružanja vrhunskih inovativnih usluga po kojima smo poznati.

Kada je reč o United Grupi, u poslednjih godinu dana nastavili smo sa ostvarivanjem planova u okviru strategije rasta u regionu i šire, kao i daljem razvoju inovacija u oblasti telekomunikacija i medija i jačanju pozicije lidera na tržištu sedam zemalja Jugoistočne Evrope na kojima pružamo telekomunikacione usluge najnovije generacije i najbolji strani i domaći TV sadržaj.

Ove godine United Grupa postala je vlasnik Tele2, mobilnog operatera u Hrvatskoj, pokrenuli ste online i TV prodavnicu Shoppster, grčka telekomunikaciona kompanija Forthnet priključila se vašoj grupi. Recite nam nešto o ovim investicijama, i da li ćete nastaviti sa daljim ulaganjima?

- United Grupa postala je vlasnik mobilnog operatora Tele 2 u Hrvatskoj u martu i vodeće telekomunikacione kompanije, Vivacom u Bugarskoj u julu 2020. godine. Uskoro se očekuje završetak preuzimanja grčke telekomunikacione kompanije Fortnet. Ovo je treća po redu velika akvizicija United Grupe, od kada je investicioni fond BC Partners preuzeo većinsko vlasništvo u martu 2019. godine. U julu je pokrenuta online i TV prodavnicu Shoppster, i tako je United Grupa započela novu sferu e-commerce poslovanja, lansiranjem regionalne platoforme za online trgovinu. U prvoj fazi Shoppster je dostupan u Srbiji kao online prodavnica. Uskoro, Shoppster će svoje usluge ponuditi kupcima iz Slovenije, a na oba tržišta pokrećemo novi kanal prodaje, Shoppster TV.

Tokom 20 godina poslovanja, United Grupa je akvizirala i uspešno integrisala više od 100 kompanija. Svake godine izdvaja i značajna sredstva za razvoj infrastrukture, tehnologije i medija. Kao potvrda našeg uspeha, zajedničkog rada i kontinuiranog ulaganja je dvostruko veća EBITDA od ovog finansijskog pokazatelja naših konkurenata.

Kakvi su vam planovi za budućnost, koji su to novi trendovi i izazovi sa kojima se suočavate?

- SBB kompanija je vodeći operator digitalne i analogne kablovske televizije, televizije putem interneta, satelitske televizije, interneta i fiksne telefonije. Korisnicima u Srbiji pružamo vrhunsku inovativnu uslugu. Jaćanje utvrđene liderske pozicije u Srbiji je ono na čemu radi više od 1.700 zaposlenih u kompaniji.

Trenutna epidemiloška situacija izazvana pandemijom virusa Kovid-19 promenila je prioritete gotovo svih kompanija, koju strategiju i planove u tom smislu sprovodi vaša komanija?

- Usluge SBB kompanije postale su imperativ tokom epidemije, a zajedničkim naporima uspeli smo da pružamo usluge nepromenjenog, vrhunskog kvaliteta i tokom perioda vanrednog stanja kada je značajno povećano korišćenje SBB usluga. Internet saobraćaj i gledanje televizije u realnom vremenu povećani su za 50%, gledanje sadržaja iz Video kluba za 65%, a usluge vraćanja video materijala unazad za 20%. Korisnici su telefonirali češće nego ranije, pa je i u fiksnoj telefoniji zabeležen skok od rekordnih 85%.

Kako bismo omogućili nesmetano korišćenje usluge interneta, za rad od kuće, praćenje nastave, kao i dodatnu zabavu doneli smo odluku da u više od 20 gradova ugasimo po četiri analogna kanala i proširimo kapacitete internet servisa. Pred početak vanrednog stanja podigli smo i brzine interneta skoro duplo u EON Light, EON Full i EON Premium paketima našim korisnicima u Giga gradovima koje smo u potpunosti digitalizovali do tada – Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Gornjem Milanovcu i Pančevu.

Primetne su i promjene u gledanosti kanala i sadržaja United Grupe. Prema merenjima TV beat-a, N1 se nakon petog našao na trećem mestu po gledanosti, dok se na četvrto mesto plasirala najmlađa televizija Nova S, koja je osim informativnog imala i veoma gledan zabavni i serijski program. Za naše korisnike tokom trajanja vanrednog stanja otključali smo dodatne kanale i Video klub.

Skratili smo radno vreme naših prodajnih mesta i promovisali smo uslugu online plaćanja bez provizije, koju smo dalje nastavili da razvijamo i sada pružamo opcije čuvanja platne kartice. Za još jednostavnije i brže plaćanje, dodali smo i NBS IPS QR kod na račune. Takođe, dodatno smo promovisali Moj SBB aplikaciju i portal koja našim korisnicima omogućava plaćanje računa, promenu paketa, naručivanje dodatne usluge ili proveru stanja na računu.

SBB je, kao društveno odgovorna kompanija, pozdravila mere Vlade Srbije i za vreme trajanja vanrednog stanja, penzionerima nismo isključivali usluge zbog neizmirenih obaveza, niti smo naknadno obračunavali kamate na zakasnela plaćanja.

Nastavili smo da radimo na razvoju novih usluga, procesu digitalizacije, promociji EON paketa kao i revolucionarnih EON funkcionalnosti, među kojima su EON personalizacija i EON Kids. Kragujevac smo proglasili šestim SBB Giga gradom, a uskoro će i Niš postati Giga grad.

SBB mreža je dokazala da se svi korisnici mogu, u bilo kom trenutku, osloniti na kvalitet i pouzdanost naših usluga. Verujem da ćemo i u svakoj prilici u budućnosti pokazati da možemo da se nosimo sa svim izazovima i da odgovorimo svim potrebama korisnika.

Od početka zdravstvene krize izazvane epidemijom COVID 19, United Grupa je pomogla sa tri miliona dolara celom regionu, od čega je samo za Srbiju izdvojeno čak milion dolara pomoći u novcu i medicinskoj opremi.

Šta bismo mogli kao dobar model da preuzmemo iz Evrope ili sveta, i koliko je realno da se ti modeli implementiraju u narednom periodu?

- SBB i Telemach kompanije, koje posluju u okviru United Grupe, već su deo Evrope i sveta, s obzirom na to da United Grupa udruženim talenatom, zajedničkim iskustvom i veličinom na tržištu od 27 miliona ljudi u Jugoistočnoj Evropi pruža telekomunikacione usluge najnovije generacije i najbolji strani i domaći TV sadržaj. U tom smislu, 2018. godinu je definitivno obilježilo lansiranje EON-a, TV platforme najnovije generacije, koju je kreirao tim softverskih inženjera i tehnoloških eksperata United Grupe. EON je najveća tehnološka inovacija u regionu koja donosi potpuno novo iskistvo gledanja televizije, jer spaja televizijske sadržaje sa android TV digitalnim servisima i aplikacijama, čime svaki TV postaje Smart TV. Ove godine smo otišli korak dalje budući da smo predstavili korisničke profile na EON-u. Ponudili smo odvojene personalizovane skrinove svakom korisniku u okviru jednog domaćinstva, čime je budućnost personalizivane televizije počela. Za korsinika to znači početak profilisanja celokupnog sadržaja prema njegovom ukusu i navikama.

Tehnologija se sve brže menja u korist ličnog doživljaja korisnika, a mi, odnosno SBB tu budućnost donosimo.

Generalni pokrovitelj konferencije je kompanija Huawei, konferenciju su podržali Telekom Srbija, Telenor Srbija , Vip Mobile, SBB i Heineken Srbija.

Pratite nas putem live streama!

Pogledajte još