DIGITAL 2020 powered by Huawei: Prioriteti Vlade Srbije su digitalizacija obrazovanja, uprave i ekonomije

Počela je regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima - DIGITAL 2020 powered by Huawei.

Konferencija je započeta pozdravom i rečima predsednika Color Press Grupe Roberta Čobana, koji se zahvalio partnerima na upornosti da ovakve stručne konferencije ostanu aktivne i u vreme pandemije.

- Ponosni smo što uz pomoć naših partnera nismo otkazani kao većina konferencija u regionu. Konferencija će biti održana dva dana i to u punom formatu, iako je onlajn, jer jedino tako možemo da radimo. Nadam se da ćemo nakon ova dva dana saznati ono što do sada nismo znali - završio je Čoban.

Na početku samog otvaranja konferencije, obratio se Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministartvu kulture i informisanja i pozdravio sve učesnike.

- Lično smatram da su ovakvi skupovi višestruko korisni za domaću medijsku scenu, jer razmenjujemo mišljenja, razgovaramo, razmatramo o učinjenom i propuštenom, tako učimo, negujemo dijalog, pa i demokratski pluralizam koji je po malo skrajnut kako je došlo do ove pandemije.

Državni sekretar Gajović je postavio važno pitanje: kako da se prosečan čovek informiše i snađe shodno svojm potrebama, a s obzirom na brojnost medija? Kako da prepozna pravu informaciju, onu pravovremenu, istinitu, potpunu, a sa javnim interesom?

- Nema dileme – veoma je bitno razvijati medijsku pismenost - rekao je Gajović danas na konferenciji i otvorio jedno važno pitanje o kome bi trebalo da se promišlja.

Obratila se, zatim, Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, naznačivši na početku da se promeniio način poslovanja i komunikacije, što je doprinelo razvoju digtitalizacije, telekomunikacije i, uopšteno, novih tehnologija. Matić je navela prioritete Vlade: digitalizacija obrazovanja, uprave i ekonomije.

- Pokazali su se pravovremenim i svrsishodnim, najviše za borbu protiv globalnih opasnosti po zdravlje stanovništva i protiv pretnji od urušavanja privrede - rekla je ona.

U nastavku obraćanja, Tatjana Matić je navela da su se operateri uspešno izborili sa rastom korišćenja mobilne telefonije za vreme pandemije kao stabilni, ali što se tiče korišćenja Interneta, Matić je napomenula da oko 125 hiljada domaćinstava nema fiksni pristup Internetu, a oko 600 hiljada domaćinstava ima spor pristup Internetu – onaj do 30 mega bita.

- Time nismo zadovoljni i pokrenuli smo, zato, projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim područijima.

Za kraj obraćanja, državna sekretarka je navela da nas čeka jedan veliki korak koji će omogućiti ekonomski razvoj i prosperitet – uvođenje 5G mreže.

- To je jako važno za Republiku Srbiju i očekujemo da će se javno nadmetanje desiti tokom naredne godine. Suočavamo se sa raznim neistinama, predrasudama i spekulacijama, što se rešava kritičkim promišljanjem koje je produkt edukacije.

Za kraj, obratila se Nj.E. Šan Makleod, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji. Ambasadoroka je rekla veoma važnu stvar.

- Onlajn svet je pun paradoksa i izazova za diplomate, jer mi smo tu da predstavljamo svoju zemlju, a ne svoju ličnost. Okej, ljudska strana diplomata odlično prolazi na društvenim mrežama, ali nekada treba više od 140 karaktera na Tviteru da bi se problem predstavio, a da publika to smatra interesantnim.

Kako da budemo efektivniji u onlajn svetu sada u vreme korone? Kako da budemo efektivniji sada kada su nam sastanci onlajn?

To su samo neka od pitanja o kojima se mora razgovarati i razmišljati u narednom periodu. Kroz panel diskusije i predavanja u preostalom delu stručne konferencije saznaćete šta se u proteklih godinu dana dešavalo u svetu informacionih i komunikacijskih tehnologija, koji su to novi trendovi i izazovi u sajber bezbednosti, na koji način upotreba IoT-a omogućava održiva rešenja za probleme urbane mobilnosti, pričaćemo o istinama i zabludama u 5G tehnologiji.

Sutra nas očekuju razgovori na temu razvoja i komunikacije brendova u uslovima "nove normalnosti", saznaćete i kako smo se sporazumevali za vreme vanrednog stanja, ko je sve u svetu medija i telekomunkacija zaradio a ko izgubio za vreme pandemije i kakav je novi poredak u svetu televizija i VOD platformi.

Podsećamo, ovo je sedma po redu DIGITAL konferencija, a organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Podržavaju je, kao generalni pokrovitelj, kompanija Huawei, zatim Telekom SrbijaTelenor SrbijaVip MobileSBB Heineken Srbija.

Konferencija je u toku. Link ka strimingu: www.youtube.com/Color Media Communications

Pogledajte još