Život u Kairu se lagano vraća u normalu

KAIRO, 7. februara 2011. (Beta) - Iako se čini da se u glavnom gradu Egipta, Kairu, život polagano vraća u normalu, demonstranti se ne razilaze sa trga Tahrir i kažu da će to učiniti tek kad predsednik Hosni Mubarak odstupi s vlasti, javljaju u ponedeljak svetski mediji.

U njihovim izveštajima se spominju saobraćajne gužve, po kojima je Kairo zloglasan, kao i ponovno otvaranje banaka sa dugačkim redovima građana ispred njih, ali i dalje prisustvo tenkova na ulicama, kao i demonstranata na barikadama.

Agencija Asošijeted pres navodi izjavu vlasnika jedne prodavnice muške odeće koji je u nedelju rekao da je stanje mnogo bolje no što je bilo u subotu, i da se obični ljudi ponovo mogu videti kako šetaju i razgledaju.

U Kairu, gradu sa 18 miliona stanovnika, život se pre desetak dana gotovo zaustavio usled uličnih borbi i pratećeg talasa pljački, nakon što se policija povukla sa položaja.

Pregovori vlade, na čelu sa potpredsednikom države Omarom Sulejmanom, i opozicionih grupa, među kojima je i zabranjena Muslimanska braća u nedelju nisu doveli do prekida protesta. Mlada populacija, izvor iznenadne snage opozicije, čak tvrdi da nije bila zastupljena u pregovorima, i poručila je da se neće razići sa trga Tahrir i da neće pregovarati dok Mubarak ne podnese ostavku.

Pogledajte još