DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Kokosovo ulje – spas za kožu ili izvor problema?

Otkako je dobilo status superhrane, kokosovo ulje je zauzelo mesto u mnogim kuhinjskim ormarićima. Ali, ovaj prirodni sastojak zaslužuje počasno mesto i u vašem kupatilu. Kokosovo ulje može učiniti čuda za važu kožu, ali pored nespornih prednosti, ima i određene nedostatke. Dermatolozi smatraju da je ono uglavnom pouzdan dodatak beauty rutini, mada za neke tipove kože nikako nije dobar izbor.

Kokosovo ulje je bez mirisa i obiluje masnim kiselinama, uključujući linolnu i laurinsku. Nakon nanošenja, ono stvara barijeru na koži, što sprečava gubitak vlage i tako čuva njenu hidrataciju. Međutim, barijera je takođe ono što ga čini problematičnim. Ulje je masno i komedogeno, pa može zapušiti pore i dovesti do nastanka akni. Upravo zato, ako ste skloni nastanku akni na grudima ili leđima, nemojte ga koristiti.

Kada je u pitanju tretiranje suve kože lica, iskustva se razlikuju. Nekima je kokosovo ulje od velike pomoći, dok je za druge izvor problema. Zbog toga, koristite ga oprezno. Masne kiseline pomažu u smanjenju bakterija i upala, što je bitno kod problematičnih stanja kože. Linolna kiselina čini ga pogodnim za lečenje kože sklone aknama, jer takvu kožu često prati nedostatak ove kiseline. Laurinska kiselina, koja čini skoro polovinu sadržaja kokosovog ulja, takođe ima antimikrobna svojstva koja mogu biti korisna za proterivanje bubuljica. Ako se borite sa ekcemom, kokosovo ulje može biti delotvoran prirodni lek.

Kako se koristi kokosovo ulje za kožu?

Nanesite ga na telo jednom dnevno, nakon što se istuširate i namažete uobičajenim losionom za telo. Tako ćete pospešiti hidrataciju i sprečiti isparavanje vode kroz kožu.

Zahvaljujući svojim hidratantnim osobinama, kokosovo ulje korisno je i za negu suve kose. Jednom nedeljno utrljajte kašiku kokosovog ulja duž vlasi i pustite da odstoji desetak minuta. Nakon toga dobro operite kosu kako biste odstranili svu masnoću.

Pomoću tog, potpuno prirodnog proizvoda, možete skinuti i šminku. Kada vam ponestane sredstva za uklanjanje šminke, kokosovo ulje poslužiće da uklonite dugotrajni ruž i senku pre spavanja. Ono se vezuje za šminku i pomaže da se ukloni sa kože.

Koje kokosovo ulje je najbolje?

Zapravo, za kožu je najbolje kokosovo ulje iz prehrambene prodavnice. Kupite devičansko (dobijeno iz svežih, zrelih kokosovih oraha bez upotrebe visokih temperatura ili hemikalija) kako biste osigurali da je najboljeg kvaliteta. Na tržištu postoji i mnogo kozmetičkih proizvoda čiji je glavni sastojak baš kokosovo ulje. Međutim, nemojte zaboraviti da za neke ljude to ipak nije najbolja opcija. Ako se nakon nanošenja probudite sa zapušenim porama, potražite bolju opciju za negu svoje kože. Preostalo ulje nikako nemojte baciti, već ga iskoristite u kuhinji, za pripremu čizkejka sa jagodama ili nekog drugog delikatesa.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još