Navala na "porodično" blago

Od 2008. do 2010. privatizacija i podela akcija javnih preduzeća. Agencija za privatizaciju nadležna za popis budućih građana - akcionara

Rezime strategije privatizacije šest javnih preduzeća podrazumeva da se putem tendera prodaje većinski paket od 51 odsto NIS-a i "Jata", 15 odsto besplatnih akcija je za građane, a 2,5 odsto za zaposlene i penzionere. Javni poziv za NIS predviđa se u prvom kvartalu, a za "Jat" u drugom kvartalu 2008. Manjinska prodaja, putem inicijalne javne ponude, obuhvata prodaju 15 odsto akcija EPS-a, Telekoma, Aerodroma "Nikola Tesla" i "Galenike". 

Ukupan ponuđeni besplatan paket je 17,5 odsto do prvog kvartala 2008. U okviru ovog koncepta, najduži "tajmaut" namenjen je EPS-u, jer vlada tek u prvom kvartalu 2009. treba da usvoji strategiju, da bi se inicijalna ponuda (IPO) manjinskog paketa "prebacila" u prvi kvartal 2010. Na promociji nešto izmenjenog modela, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić rekao je da je za besplatnu podelu predviđeno ukupno 17,5 odsto tržišne vrednosti kapitala javnih preduzeća, od čega 2,5 odsto zaposlenima i bivšim zaposlenima u ovim firmama ili bonus. Svim punoletnim građanima, u jednakim iznosima, pripada 15 odsto tržišne vrednosti kapitala i novčani iznos od prodaje postojećih akcija iz privatizacionog registra 68 preduzeća koja su privatizovana tenderom. Ukupna vrednost bonusa je oko 500.000 evra. Svim ostalim punoletnim građanima pripašće 15 odsto. Dodatnih 15 odsto u okviru IPO prodaje se građanima na berzi do maksimalnog iznosa od 5.000 evra. Deo bi bio "iznet“ na Beogradsku ili neku inostranu berzu. 

Zakonom se precizira da pravo na besplatne akcije imaju svi građani pod uslovom da postaju punoletni na dan 31. decembra 2007, da su državljani Srbije 30. juna 2007, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije na dan 30. juna 2007, odnosno da imaju status privremeno raseljenog lica s Kosova i Metohije. Kriterijumi su da nisu ostvarili pravo na besplatne akcije po osnovu prethodnih propisa i da su upisani u evidenciju nosilaca prava u skladu s ovim zakonom. U NIS-u pravo na akcije ili bonus imaju i zaposleni u JP "Transport" i "Srbijagas", Telekomu i radnici PTT-a. U EPS-u to važi za "Elektromrežu". Agencija za privatizaciju sprovodi postupak evidentiranja građana, koje počinje objavljivanjem javnog poziva s rokom za prijavu od najmanje šest meseci. Građani se prijavljuju u prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje, uz donošenje dokumentacije koja će biti specificirana u javnom pozivu. Pravo raspolaganja akcijama i prodaje na berzi građani stiču u roku od šest meseci od utvrđivanja tržišne vrednosti akcija u trenutku privatizacije, a najkasnije do 31. 12. 2012. 

Procedura za 2,5 odsto akcija ili bonus za zaposlene i bivše zaposlene sprovodi se u preduzeću, gde se o jednoj opciji zaposleni izjašnjavaju referendumom. Pravo prodaje na berzi zaposleni stiču u roku od tri meseca od utvrđivanja tržišne vrednosti akcija njihovog preduzeća, najkasnije do 31. 12. 2010. Besplatne akcije su potpuno oslobođene poreza i troškova za prvu prodaju, koja se vrši do 31. 12. 2011. − poreza na prenos prava, na kapitalnu dobit, naknade Centralnog registra, naknada berze, troškova brokera. Prava po ovom zakonu nisu prenosiva, izuzev nasleđivanjem, ukoliko se preminulo lice prijavilo i ostvarilo pravo.

("Pregled")

Pogledajte još