Gari Mur - virtuoz na gitari

Uzrok smrti legendarnog bluz gitariste Gari Mur (58), koji je iznenada preminuo u nedelju, tokom odmora u Španiji, još nije utvrđen, javlja BBC.

Nedugo po objavljivanju vesti o smrti Gerija Mura, izrazima žaljenja oglasili su se brojni muzičari, koji su s njim saradjivali.

Erik Bel, irski gitarista, čije je mesto u prvoj postavi grupe Tin Lizi zauzeo Mur, rekao je za BBC da ne može da veruje da Geri više nije medju živima.

Geri je, po njegovim rečima, bio snažan i zdrav i nikako ne može da bude žrtva rokenrola.

Murov kolega iz grupe Tin Lizi Skot Goram kaže da je bilo zadovoljstvo deliti scenu sa tako vrsnim gitaristom i divnim čovekom.

Geri Mur se tokom karijere okušao u nizu muzičkih žanrova, od bluza preko hevi metala do hard roka.

Objavio je dvadeset studijskih albuma, a niz velikih muzičkih imena kao što su BB King, Greg Lejk i Albert Kolins, mogu da se pohvale da im je na bini, solo gitaru svirao Geri Mur.

Poreklom iz Belfasta u Severnoj Irskoj, Mur je prvi put javno nastupio sa šest godina, a ozbiljnu karijeru počeo je šezdesetih godina, svirajući gitaru u grupi Skid Rou.

Slavu je stekao u grupi Tin Lizi, ali nikada nije pristao da bude ograničen na muziciranje u ovom irskom bendu.

Mur je 1973. godine objavio svoj prvi solo album "Grinding Stone", a zahvaljujući virtuoznom muziciranju ubrzo je postao priznata i poznata zvezda.

Iako se krajem sedamdesetih na kratko vratio u Tin Lizi, kao solista je privlačio nesmanjenu pažnju publike i kritike.

U to vreme je doživeo i uspeh na britanskim top listama, pre svega singlovima "Parisienne Walkways" i "Out in The Fields", podseća BBC.

FoNet
LONDON, 7. februar 2011.

Pogledajte još