I DALJE SMO PREVIŠE OPUŠTENI: Zlatibor Lončar o vakcinaciji i uvođenju karantina za građane koji dolaze iz Crne Gore

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar gostovao je u jutarnjem programu TV Prva gde je izjavio da su epidemiološke mere koje su uvedene dale rezultate, ali da on i drugi stručnjaci nisu zadovoljni jer su građani i dalje previše opušteni.

On je za ponedeljak najavio sastanak Kriznog štaba Vlade za suzbijanje epidemije, na kom će biti analizirana epidemiološka situacija u Srbiji, u regionu i Evropi.

- Na osnovu tih rezultata šta bude rekla struka, šta bude rekla nauka da je najbolje da uradimo - mi ćemo to uraditi. Jedino na osnovu toga možemo da donesemo adekvatnu meru, a sve u cilju da zaštitimo naše građane - rekao je Lončar.

Ministar zdravlja apelovao je na građane koji se vrate sa letovanja da ne počnu odmah da se viđaju s ljudima.

- Apelujem na sve građane koji se vrate da ne potrče istog sekunda da vide što više ljudi. Neka se strpe, neka smanje kontakte da vide da li će imati neke promene u zdravstvenom stanju - rekao je Lončar.

Glavna odluka koja se čeka je uvođenje karantina za građane koji dolaze iz Crne Gore.

- Analiziramo situaciju. Šta bude struka rekla, to ćemo i uraditi, a sve u cilju da zaštitimo ljude, da zaštitimo decu koja su krenula u školu, studente, ali i najstarije građane - naveo je Lončar.

Što se tiče situacije u školama Lončar je rekao da se zahvaljujući Ministarstvu prosvete i epidemiolozima tamo više poštuju mere nego po klubovima, diskotekama, sličnim mestima i javnom prevozu u kom ima ljudi koji više ne nose maske.

- Ako mogu deca da shvate i da se pridržavaju mera zar je toliki problem svima nama da izdržimo - rekao je on.

On je objavio da vakcinacija protiv gripa zvanično kreće 1. oktobra, ali i apelovao na grupe pacijenata koje obavezno ove godine moraju da se vakcinišu.

Prema njegovim rečima, kako bi se izbeglo spajanje sezonskog gripa i koronavirusa svi hronični bolesnici trebalo bi odmah da se vakcinišu.

To se pre svega odnosi na hronične bolesnike, plućne posebno astmatičari. Kardiovaskularni bolesnici, posebno oni sa visokim pritiskom, zatim metabolički, posebno oni sa dijabetesom i gojazni (BMI 40+). Takođe i oboleli od HIV-a, pacijenti koji pate od bubrežne disfunkcije, pacijenti koji su imali transplatacije, lica iz gerontoloških ustanova.

Lončar je rekao da ćemo od 1. oktobra imati 150.000 i više vakcina na raspolaganju.

- Ako, ne daj bože, dođe do korone ublažavamo situaciju jer smo vakcinisani. Osim Torlakove imaćemo i evropsku, pa ćemo imati mogućnost koju vakcinu želimo da primimo - zaključio je dr Lončar.

Lončar je takođe rekao i da se vakcina protiv korona virusa očekuje oko Nove godine i istakao da će ona biti besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

Izvor: Blic.rs
Foto: NOVA S - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još