PRIPREMA, POZOR, SAD: Vreme je da krenete na trčanje

Trčanje je omiljena sportska aktivnost velikog broja ljudi, ali za početnike, ponekad deluje isuviše naporno i iscrpljujuće. Uz nekoliko saveta, izbeći ćete najčešće greške i zavoleti džogiranje koje je veoma dobro za zdravlje celog organizma.

Za početak, odredite vreme kada ćete ići na trčanje. Najbolje je da to uvek bude isti deo dana kako biste ostatak slobodnog vremena prilagodili svom novom hobiju. Da ne biste dehidrirali ili kolabirali zbog visokih letnjih temperatura, trčite ujutro ili uveče, nikako onda kada je sunce u zenitu.

Ne zalećite se sa treninzima sve dok svoju formu ne dovedete na zavidan nivo. Za početnike, trčanje treba da bude umereno, rute kraće, a fokus ne na brzini, već na pravilnom držanju tela. Imajte u vidu da je neprilagođenost najčešći uzrok povreda kod početnika.

Za početak, trčite dvadeset minuta tri puta nedeljno. Nemojte se preforsirati jer ćete izgubiti preko potrebnu motivaciju. Učestalost treninga i dužinu trčanja povećavajte postepeno.

Kada je u pitanju sportska oprema, uložite novac u kupovinu kvalitetnih patika jer su one veoma važne za zdravlje vaših nogu i zglobova. Nabavite i sportski brushalter koji će sprečiti prekomerno poskakivanje grudi dok trčite. Odaberite onaj namenjen sportskim aktivnostima jer je napravljen od posebnog materijala koji ne upija vlagu i brzo se suši. Ukoliko niste sigurni koji je grudnjak najbolji za trčanje, sve neophodne informacije i savete možete ponaći u vodiču.

Osluškujte ono što vam poručuje vaše telo. Umor nije isto što i povreda i zato nikada nemojte počinjati sa treningom ako osećate bol (time ćete samo pogoršati problem). Nakon trčanja, ne zaboravite istezanje koje je takođe važan deo treninga.

Trkačke patike ne obuvajte odmah nakon jela jer će vam biti muka i nećete se osećati prijatno. Nije dobro ni da na trčanje krenete veoma gladni jer ćete biti malaksali. Bilo bi idealno da jedete oko dva sata pre treninga i da odaberete neku zdravu užinu koja će vam pružiti potrebnu energiju.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još