Skup za “oslobađanje” planinarske staze na Fruškoj gori u subotu

Skup "Svi za Kesten - Kesten za sve" održaće se u subotu, 19. septembra, na Fruškoj gori.

Cilj skupa je, navodi aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", oslobađanje žute planinarske staze Novi Rakovac - Zmajevac, koja je "zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama".

"Mi želimo da prođemo trasom te planinarske staze. Želimo da sve prođe nenasilno. Nećemo preskakati ogradu, nećemo praviti rupe u žici, jer to je ponižavajuće. Nemamo nameru da primenjujemo rušilačke metode. Jednostavno želimo da, nenasilno, prođemo trasama koje su javno dobro", kaže Arsić.

Ona ističe da je Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" dobio podršku za ovu akciju od brojnih ekoloških udruženja iz Novog Sada i šire. Akciji se priključio i Ekološki pokret "Odbranimo reke Stare planine". Jedan od ljudi koji će se obratiti na ovom skupu je i Aleksandar Jovanović Ćuta, lider pokreta za odbranu reka Stare planine. Prisutnima će se obratiti i Dragana Arsić i Dušan Tomić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".

"Želimo tim obraćanjima na početku naše pešačke akcije da pošaljemo poruku nadležnim institucijama vezanu za neverovatne napade na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Poruka je da je zaista krajnje vreme da oni počnu da delaju na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora", ističe Arsić.

Posle obraćanja, krenuće se put prve kapije, što je otprilike pola sata laganog pešačenja. Namera je da se potom prođe kroz kapiju, nastavi do vrha brda Kesten, spusti sa druge strane brda, vrati pored izvora Neven koji je takođe blokiran i potom da se vrati do parkinga kod manastira Rakovac.

Okupljanje je, naglašava, prijavljeno policiji, a angažovani su i redari.

Povod za skup je tačka inspekcijske prijave (opširnije OVDE) koja se odnosi na blokiranje dva javna nekategorisana puta koja su u isto vreme i žuta planinarska staza koja se nalazi u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine. Staza je blokirana sa dve metalne kapije i sada se nalazi u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić. Povod je i to što je prošlo sto dana od inspekcijske prijave, a izveštaj inspekcije još uvek nije završen. Ovim skupom, kaže Arsić, potrebno je pružiti podršku institucijama i ohrabriti ih da rade svoj posao.

Mesto okupljanja je parking ispred manastira Rakovac, odakle se kreće do prve kapije koja je na 30 minuta laganog hoda od manastira. Početak okupljanja je u 11 časova.

Izvor: 021
Foto: Pixabay

Pogledajte još