Partizan zaradio milione, Zvezda potrošila 200.000 evra

U skladu sa niskim standardom u državi, pritisnuti nemaštinom (velika većina), pa shodno tome mereći svaki dinar (ili evro, ako ga ima), srpski superligaši su, u ponedeljak u ponoć, na završenoj, zimskoj fudbalskoj pijaci malo pazarili.

Isuviše malo! Uglavnom su na „poček“ (pozajmice) plaćali, bolje reći uzimali pojačanja. Pa i Partizan, koji je dvojicu doveo na šest meseci (Tejgo i Adija), a trećeg bez obeštećenja (Vukić nije imao klub). Šta, onda, tek reći za siromašnije klubove?

Šampion, dakle, nije potrošio ni cent od zarađenog novca u Ligi šampiona, a dobro se ojačao. Bar za srpske prilike. I više nego dobro napunio kasu, takođe kao efekat učešća u elitnom evropskom takmičenju.

Transfer Klea u Kinu je i jedini (više)milionski u ovom našem prelaznom roku. Još ako prodaju Moreiru, a naturalizovani Portugalac je na izlaznim vratima, u Humskoj neće imati zimu do leta.

Ni Crvena zvezda se nije pretrgla u kupovini, izbrojavši tek 200.000 evra. Platila je samo Evandra brazilskom Atletiku, a ostale, takođe, pozajmila. U drugom smeru je, za razliku od ljutog rivala, postila.

Baš kao što je postila jesenas u Evropi, koja – ispostavilo se još jednom – jedina utvrđuje i, ako ima povoda, diže cenu fudbalerima. Golovi i pobede u „Jelen Super ligi“ se ne broje mnogo, ponekad uopšte.

Od prodaje, posle crno-belih, najviše su zaradili Subotičani. Ta pomenuta Evropa letos, pa makar i u kvalifikacijama, upoznala je Ubiparipa, a Poljaci su otišli korak dalje i ponudili „brak“.

Spartaku 600.000, Lehu nadareni napadač – dobar posao. Preko granice su prodavali još Rad (Čotra), Jagodina (Simić) i Javor (Đokić).

Okreni-obrni, ne računajući Partizan („živela Liga šampiona“, mogu da kliču u Humskoj), superligaši su, što se tiče novca na zimskoj pijaci, „presipali iz šupljeg u prazno“. Pa, kako se kome zalomi. Račun se ispostavlja u maju.

TOP 5 transfera

1. Kleo iz Partizana u Gvangžo (Kin) 4.000.000*
2. Ubiparip iz Spartaka u  ZV Leh (Polj) 600.000
3. Čotra iz Rada u Poloniju V. (Polj) 300.000
4. Evandro iz Atletika P. (Bra) u C. Zvezdu 200.000
5. Simić iz Jagodine u BATE (Blr) 150.000

*Sume u evrima (izvor: „Transfermarkt)

Partizan

Došli: Tejgo (Hofenhajm, Nemačka – pozajmica), Adija (Milan, Italija – pozajmica), Vukić
Otišli: Kleo (Gvangžo, Kina), Boja, Moreira, Davidov

Crvena Zvezda

Došli: Evandro (Atletiko P, Brazil), Borha (Kašijas do Sul, Brazil - pozajmica), Ćosić (CSKA M, Rusija – pozajmica), Krneta (Partizan – omladinski pogon)
Otišli: Savio (Jatai, Kina – pozajmica), Mugoša (Jagodina – pozajmica), Pavlović (Karabah, Azerbejdžan), B. Đorđević (Novi Pazar - pozajmica)

Vojvodina

Došli: S. Novaković (Hajduk K. - kraj pozajmice)
Otišli: Milović (Dinamo T, Albanija – pozajmica)

Izvor: www.novosti.rs

Pogledajte još