Za nezavisnu istragu o trgovini organima

KELN/BEOGRAD, 8. februara 2011. (Beta) - Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč zatražila je verodostojnu i nezavisnu istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju bi trebalo da vodi posebno oformljen tim stručnjaka za borbu protiv kriminala i korupcije, javlja u utorak Dojče vele.

"Mi tražimo istragu koja je zaštićena od političkih uticaja, koja ima funkcionalan program zaštite svedoka i svih onih koji će obezbediti informacije za istragu. Taj tim bi trebalo da vode istražitelji visokog ranga koji imaju i ovlašćenja i moć da dođu do potrebnih informacija", kaže za Dojče vele Amanda Mek Re iz HRW.

Organizacija je, podseća Dojče vele, još 2009. godine objavila da raspolaže informacijama koje ukazuju da je "najmanje 400 osoba prebačeno sa Kosova u Albaniju i da im se tu gubi svaki trag". Tada je posebno naglašeno da je taj slučaj bitan, jer je do navodne trgovine ljudskim organima došlo posle uspostavljanja međunarodnog prisustva na Kosovu.

Iako kaže da od Euleksa do sada nisu dobili informacije o rezultatima te istrage, Amanda Mek Re smatra da bi Euleks mogao da sprovede novu istragu, ali pod novim uslovima.

"Ako će Euleks da vodi istragu onda želimo da vidimo posebnu jedinicu za to. Mislimo da bi najbolje bilo da njeno sedište bude izvan Kosova", kaže ona. Da bi osigurali verodostojnu istraga, u HRV kažu da razgovaraju sa predstavnicima Nemačke, Francuske, Velike Britanije, kao i sa Briselom.

Pogledajte još