Sloboda ili ništa

"Za nas je bunt bio način da se borimo protiv stvarnosti. Kada smo počinjali da se bavimo muzikom, trebalo je sa što manje reči presdstaviti sve najbolje u nama.“ Tako je govorio Cane, u kratkom filmu "Sloboda ili ništa", prikazanom na promociji istoimenog albuma grupe "Partibrejkers“ u SKC-u.

U moru sličnih, neinteresantnih promocija i konferencija za štampu, ova se razlikovala, između ostalog, po tome što je mnogo poštovalaca "Partibrejkersa" posetilo SKC. Cane je takođe rekao da su dugo tražili izdavača i da niko nije hteo da im izda album. Konačno, to je bio PGP-RTS. Poražavajuće je da kultna grupa, sa dve decenije uspešnog rada iza sebe, ne može da nađe kuću koja će joj izdati album.

Cane je u filmu, u kome su prikazane i scene s njihovih koncerata, pričao o počecima "Partibrejkersa", o detinjstvu, rokenrolu, turbo folku... "Kada smo imali 16 godina, želeli smo što pre da odrastemo, mislili smo da sve znamo i da nam je sve jasno. Tako da smo se rano zaglibili u blatu... Tada se sve delilo na rokenrol i narodnjake. Na rokenrol se gledalo kao na uvoz sa zapada, nešto loše... Ako ta vrsta muzike opstaje do danas, ako je ovde našla korene i razvija se, onda je to dokaz da nije u pitanju samo trend.

Ovim filmom "Partibrejkersi" su nam na najbolji način predstavili svoj album i sebe. Ispričana je cela jedna priča, a Antun i Cane su, opisujući svoja razmišljanja, kratkim, pametnim rečenicama ujedno opisali stanje u zemlji, i osećanja svakog čoveka. Kad je album u pitanju, dovoljno je navesti nazive nekih pesama: "Srce kuca tu je“, "Lobotomija“, "Koliko je sati“. "Sloboda ili ništa“. 

"Kada nema slobode, ne postoji ništa. Za slobodu se čovek stalno bori. Postoji prirodna težnja čoveka za slobodom...“ 

Nada Veljković

Pogledajte još