"Restauriran" ikonostas u Sabornoj crkvi u Vršcu! Kako vam se dopada?

Saborna crkva u Vršcu ili Crkva svetog Oca Nikolaja sazidana je u 18. veku i najstariji je pravoslavni hram u ovom gradu. U kriptama crkve sahranjeno je nekoliko vršačkih vladika.

Crkva nije samo pravoslavni hram već je i značajan spomenik kulture koje je ukrašavalo niz poznatih slikara čija se dela i danas nalaze u njoj. To su Nikola Nešković sa 10 celivajućih ikona, Pavel Đurković koji je uradio ikonostas, Simeon Jakšić i Mihajlo Popović sa zidnim slikama i dve slike Paje Jovanovića, Sveti Nikola spasava osuđenike i Sveta Angelina za koju se veruje da je lik Angeline radio po liku svoje majke.

Kako je nedavno izvestila Fejsbuk grupa "Baština bez zaštite" po nalogu Vladike vršačkog Nikanora na ikonostasu je urađena restauracija nakon koje je isti gotovo neprepoznatljiv. Burne su bile reakcije na društvenim mrežama:

"Čuo sam da to nasilje nije običan primitivizam, već ima i "patriJotsku" dimenziju. Navodno je barok suviše "unijatski" i nije u duhu pravoslavlja. Naravno, misli se na duh one verzije pravoslavlja koje ukrašava hramove arapskim "lukovicama" i koristi ovu jeftinu verziju Miroslavljeve gotice za pečenjare!" (Miroslav Ristić)

"Ovo je nadrealno! U kakav moralni odron se celo društvo i narod pretvorio. Ovo je za momentalni zatvor ili duševnu bolnicu u Vršcu!" (Radomir Kantardžić)

"Dobro da nije neonski natpis stavio!" (Vladimir Đurić)

U brojnim komentarima postavljeno je i pitanje gde su nestali drveni ukrasi sa ikonostasa i da li su završili na crnom tržištu sakralnih umetnina. Kako saznajemo, oni su, pošto ih je "napao žižak" završili u Gradskom muzeju u Vršcu na restauraciji gde će biti ubuduće "čuvani".

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nadlanu.com

Pogledajte još