Najbolji evropski klubovi upozorili Fifu

ŽENEVA, 8. februara 2011. (Beta-AP) - Najbolji klubovi Evrope upozorili su Svetsku fudbalsku federaciju (Fifa) da im ponestaje strpljenja za način na koji ta organizacija vodi svetski fudbal.

Vodeći ljudi Udruženja evropskih klubova (ECA) zahtevaju od Fife veći uticaj u donošenju odluka, pošto, kako su rekli, njihovi klubovi i fudbaleri predstavljaju "srce fudbala".

"Ne bih baš rekao da smo u ratu, pošto su klubovi veoma strpljivi, ali i naše strpljenje ima granica. Naši zahtevi su racionalni, logični i fer", rekao je predsednik Barselone Sandro Rosel.

Klubovi su kritikovali Fifu jer vodi fudbal bez pravih konsultacija sa klubovima, ukazujući na konfuziju u dogovoru oko termina Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, pošto se raspravljalo da li će turnir biti odigran na leto ili tokom zime.

Predsednik Fife Sep Blater je juče promenio mišljenje i rekao da je "dogovoreno" da se Mundijal 2022. godine održi na leto.

Izvršni direktor Mančester junajteda Dejvid Gil, koji je član Upravnog odbora ECA, rekao je da su se evropski klubovi i lige složili da komunikacija sa Fifom "nije korektna".

ECA je osnovano pre tri godine, kako bi se najbolji evropski klubovi ozbiljnije povezali sa Fifom i Uefom.

Direktor Milana Umberto Gandini pozvao je Fifu da bude "demokratskija".

"Bez evropskih klubova neće moći da se vode ozbiljniji razgovori. Evropski fudbal je srce svetskog fudbala", rekao je potpredsednik ECA Gandini.

On je dodao da su klubovi uznemireni zbog Fifinog međunarodnog kalendara, koji godinu dana unapred određuje termine utakmica reprezentacije.

"Fifa puni raspored sa mnogo međunarodnih utakmica, a igrači su sve umorniji", rekao je Gandini i dodao da je sutrašnji termin prijateljskih utakmica glupost.

Pogledajte još