Iluzija KOJA prija

Koja (Dušan Kojić, prijatelji ga iz zezanja zovu i Keba) - najlegendarniji umetnik, najznačajniji autor, najzanimljiviji pevač, najpoznatiji basista... Samoproglašena pop zvezda koja prerasta u superheroja upriličila nam je izložbu svojih dizajn rešenja u okviru šireg spektakl-događaja "Dani Discipline u Beogradu" u Studentskom kulturnom centru, u okviru promocije najnovijeg nosača zvuka "Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?"

SKC pun ko oko!!! 

Uf, sve je bilo, ajde da kažem, slično, kao nekad osamdesetih. Isti prostor, isti ljudi, isto pivo, isto sve... Imao sam kintu za pljuge, ali ne i za vopi, te mi je dobro došla i radža, koja je bila besplatna. Bedževe koji su se kao nekad prodavali već imam, malo su izbledeli, ali šta sad. Muziku sam slušao kad je trebalo, te baš i ne bih da kupujem novi CD, može i sutra - zašto da ne? Za majicu sam se malo podgojio. Digitalni printovi? E, to može, ali avaj - pare sam već potrošio na gare.

Prisutnim (ali i onim neprisutnim) gostima, kojih je bilo svih fela, od isluženih rokera i njima sličnih, do onih koji su zauvek ostali na nivou demo bendova, pa do onih za koje svi znamo i koji su ušli u istoriju pop i rok muzike, biranim rečima obratio se Vladan Cerović, direktor i glavni i odgovorni urednik SKC-a, ispričavši nam istorijat nju vejv i pank scene koja je nastala, razvijala se i nestala u ovoj kući. A potom nam je Dragan Ambrozić, programski urednik DOB-a, lepo detaljno objasnio šta je to KOJA u stvari svih ovih decenija radio i uradio. 

Umetnik se malo zbunio i dodao da to nije to ništa i da je izložba i "Dani Discipline u Beogradu" svečano neformalno zvanično otvorena, posle čega ga je sa'vatala sedma sila mikrofonima i kamerama da kaže još po nešto, na primer: - Kada kaže muzika, na šta tačno misli?... 
 
Eee, sad imamo ritam mašinu koja sama svira!
To znači da mi više nećemo morati da sviramo?
Pa nismo morali ni dosad!!!
Ha! Ha! Ha!

Legendarni dijalog, ne baš najtačnije citiran, ali tu je negde... Ne mogu ga zaboraviti, a i ne treba.

Ja, lično, i dalje preferiram "Ona se budi"... i to bih da čujem po milioniti put.

I, da budem iskren... "Šarlo akrobata", pa "Disciplina kičme", ipak!? 

Ej, ljudi, bilo je super. Traje to još, valjda do 7. decembra, a čujem da će biti i nekih svirki, nešto kao bas, bubnjevi i pet vokala. Mrzi me da vam sad pričam kad, provalite sami, a možda se i vidimo. Znam da novac neće doći, ali se nadam da nekako kao novinar neću plaćati, ako se uopšte plaća ulaz. Ovaj tekst sam pisao tako da mi se sviđa da ti ne bude prijatno, jer ko ima šarene oči zasigurno voli buku u modi...
 
Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još