POPRAVLJA RASPOLOŽENJE I SMANJUJE STRES: I razmišljanje o putovanju dobro je za mentalno zdravlje

Svako putovanje nas menja, oblikuje i obogaćuje. Kada jednoličnu svakodnevicu ostavimo iza sebe i zakoračimo u susret novim pejzažima i ljudima, odmah se osećamo bolje. Upoznavanje drugih naroda i kultura čini da se osetimo slobodno i da stvari sagledamo i iz drugačije perspektive.

U bliskoj budućnosti možda nećete imati mogućnosti da se otisnete put neke daleke destinacije o kojoj sanjate, ali činjenica je da je i samo razmišljanje o tome korisno za naše mentalno zdravlje. Naravno, buđenje u stranoj zemlji, obilazak znamenitosti i miris lokalnih začina na pijaci ne može se zameniti samo sanjarenjem o svemu tome. Ipak, ako razmišljate o nekom budućem putovanju, to dobro utiče na naš mozak, pokazuju studije. Kako je to moguće?

Planiranje samog putovanja zabavno je i uzbudljivo više nego što izgleda na prvi pogled. Ljudski mozak je zaista čudo! Dok razmišljamo o tome kako će nam na putu biti lepo, u nervnom sistemu se pokreću isti procesi kao i kad nas pozitivne emocije u nekom drugom gradu zaista preplave. Zato, ne oklevajte da proučite turističke priručnike i napravite spisak svega onoga što na određenoj destinaciji nikako ne smete propustiti.

Šta kada putovanje nije moguće?

Jedan od najboljih načina da uronite u drugu kulturu jeste da je upoznate preko hrane. Ali, kad već niste u prilici da lokalne specijalitete isprobate u autentičnom okruženju, napravite ih sami. Ukoliko vam to zvuči previše komplikovano, posetite neki specijalizovani restoran, gde ćete isprobati nove, neobične ukuse.

Putovanje bez napuštanja kuće moguće je i evociranjem uspomena na stara dobra vremena kad ste bili negde daleko. Gledanje prošlogodišnjih fotografija s putovanja izmamiće vam osmeh na lice i – makar na kratko – popraviti vam raspoloženje, a smanjiti nivo stresa.

Kada ne možete da utičete na okolnosti, prilagodite im se. Umesto na drugi kraj sveta, krenite u istraživanje svog okruženja. Obratite pažnju na boje, mirise i zvuke koje ste verovatno čuli i videli stotinu puta, ali na koje nikada niste gledali očima turiste. Ponovno otkrivanje lepota svoje okoline zaista može biti inspirišuće...

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još