Propali pregovori sa vrhom pravosudne vlasti

BEOGRAD, 8. februara 2011. (Beta) - Odbrana Dragana Džajića pregovarala je bez znanja postupajućeg tužioca sa "vrhom pravosudne vlasti" o obustavljanju postupka za prisvajanje novca od transfera fudbalera i suđenje je počelo pošto dogovor nije postignut, izjavio je u utorak Džajićev advokat Velislav Milutinović.

"Vrh pravosudne vlasti bio je zainteresovan da se izađe iz postupka uz obrazloženje da je prethodna vlast pokrenula postupak i predložili su mi sporazum o priznavanju krivice i počeli licitiranje. Pošto dogovor nije postignut do isteka roka, 31. januara u 9 sati, suđenje je počelo tog dana", rekao je Milutinović na ročištu o oduzimanju imovine pred Višim sudom u Beogradu.

Milutinović je rekao da je ponuda "vrha pravosudne vlasti", koji je odbio da imenuje, bila da se sa optuženim Džajićem sklopi soporazum o priznavanju krivice po kojem bi on bio osuđen na dve godine zatvora i obavezao se da plati dva miliona evra humanitarnom fondu.

"Pošto me Džajić nije ovlastio za pregovore o sklapanju sporazuma o priznanju krivice, nego o tome da se izađe iz procesa, predložio sam vrhu pravosudne vlasti da država, odnosno tužilaštvo, odustane od krivičnog gonjenja Džajića i ostalih optuženih, a da Džajić odustane od obraćanja međunarodnim pravnim institucijama za naknadu štete zbog kršenja prava na odbranu i neosnovanog određivanja pritvora", rekao je Milutinović.

Nastavio je da je sledeći predlog "vrha pravosudne vlasti" bio spuštanje kazne na šest meseci, što je minimalna kazna za krivično delo za koje je Džajić optužen, ali dogovor nije postignut do 31. januara u 9 sati, i suđenje za prisvajanje novca od transfera počelo je tog dana u 10 sati, a ročište o oduzmanju imovine počelo je 7. februara.

Milutinović se sudu pre početka ročišta u utorak obratio povodom navoda lista Preš koji je objavio da je Džajiću ponuđeno da prizna krivicu, izdrži kaznu od dve godine zatvora i nadoknadi državi dva miliona evra, umesto da mu bude oduzeta imovina, a advokat je za navode Presa rekao da su "delimično tačni".

Pogledajte još