Nepravilnosti u pokretanju optužnice protiv Asanža

LONDON, 8. februara 2011. (Beta-AP) - Švedski stručnjak za pravo i bivši javni tužilac te zemlje Sven-Erik Alhem izjavio je u utorak da je u pokretanju optužnice protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža bilo ozbiljnih nepravilnosti.

Alhem je kao svedok odbrane, drugog dana saslušanja Asanža, čije izručenje traži Švedska zbog navodnog seksualnog nasilja, rekao da je trebalo da se obezbedi da osumnjičeni detaljno ispriča svoju verziju događaja povodom optužbi za seksualno nasilje i silovanje.

Taj stručnjak rekao je da je "neobično" što je iz tužilaštva procurela informacija o tom slučaju medijima.

Asanž negira navode optužnice, a njegovi advokati rekli su u ponedeljak da tajnovitost švedskih vlasti oko postupka za silovanje kao i reputacija koju je Asanž stekao mogu dovesti do "narušavanja pravde" ako bude izručen Švedskoj zbog navodnih seksualnih prestupa.

Advokat DŽefri Robertson tvrdi da se njegov klijent bori protiv ekstradicije jer se takva suđenja obično održavaju u tajnostii da bi suđenje iza zatvorenih vrata bilo "očigledno narušavanje pravde, nefer ne samo po standardima Britanije i Evrope već i prema međunarodnim standardima".

Pogledajte još