Za pomoć Srbiji 572,4 miliona evra

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i direktor Evropske komisije za zapadni Balkan Pjer Mirel potpisaće danas u Beogradu okvirni sporazum kojim se Srbija obavezuje da će poštovati pravila korišćenja sredstava pretpristupne pomoći Evropske unije, potvrđeno je Tanjugu u delegaciji Evropske komisije i Vladi Srbije. Višegodišnjim indikativnim planskim dokumentom je za pomoć Srbiji, iz proletos usvojenog trogodišnjeg budžeta EU, izdvojeno 572,4 miliona evra. 

Sredstva će, prema tom dokumentu, biti raspoređena na dve komponente: za pomoć tranziciji i izgradnji institucija Srbije će zaključno sa 2009. godinom biti utrošeno 540,5 miliona evra, dok će u programe prekogranične saradnje u istom periodu biti uloženo 31,9 miliona evra. U vladi je rečeno da će svake godine sa Srbijom biti potpisivan sporazum o finansiranju, kojim će, na osnovu predloženih programa, vlastima u Beogradu, odnosno državnim institucijama biti odobravana sredstva pretpristupne pomoći. Prvi takav sporazum trebalo bi da bude potpisan u prvom kvartalu 2008. godine − najverovatnije u martu. 

- Kada bude potpisan ovaj okvirni sporazum, iz njega proizlazi da svake godine Srbija treba da podnese projekte koji će se finansirati iz trogodišnjeg budžeta EU donetog 2007, a onda se za svaku godinu utvrđuju projekti koji treba da odgovaraju iznosu sredstava koja su alocirana za tu godinu − za 2006. je taj iznos bio 186,7 miliona evra - rekla je Tanjugu pomoćnica ministra finansija Gordana Lazarević. To znači, dodala je ona, da Srbija ima projektne predloge koji su potvrđeni i treba da budu preneti u godišnji Finansijski sporazum. Višegodišnjim indikativnim planskim dokumentom precizirano je da Srbija, iz sredstava pretpristupne pomoći EU, u 2007. godini nepovratno dobije 186,7 miliona evra, u 2008. godini 190,9 miliona evra, a u 2009. 194,8 miliona evra. Okvirni sporazum Srbije i EU biće potpisan u 12.30 sati u Vladi Srbije, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

("Pregled")

Pogledajte još