Martijev izveštaj ne bi trebalo da odloži pregovore

VAŠINGTON, 9. februara 2011. (Beta) - Izveštaj Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope, o trgovini organima na Kosovu, ne bi trebalo da dovede do odlaganja pregovora Beograda i Prištine, smatra savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju (Helsinške komisije) Kongresa SAD, Robert Hend.

"Nadam se da će dijalog uskoro početi i biti usredsređen na tehnička pitanja, a ne na pitanje statusa, tako da se obe strane već na samom početku usmere ka pitanjima od zajedničkog interesa u kojima mogu da sarađuju. To bi dovelo do smirivanja stanja na Balkanu", ocenio je Hend u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

On je kao najveći problem označio unutrašnje-političko stanje na Kosovu koje je i dalje bez vlade, i rekao da Martijev izveštaj nije usmeren protiv "celog Kosova".

"SAD i druge zemlje jasno su stavile do znanja da je reč o krivičnoj istrazi o pojedinicima i da se tom pitanju mora prići ozbiljno bez obzira kuda bi dokazi mogli da vode. U međuvremenu, predsednik Srbije Boris Tadić založio se za otpočinjanje dijaloga sa Prištinom što pomaže u sagledavanju Martijevog izveštaja kao krivičnog slucaja, a ne kao otvaranja pitanja nezavisnosti Kosova, koju SAD podržavaju", ukazao je Hend.

Pogledajte još