Mladić uskratio pristup zarobljenima u Srebrenici

HAG, 9. februara 2011. (Beta) - Bivši komandant Unprofora Rupert Smit posvedočio je u sredu na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je general Ratko Mladić u julu 1995. Crvenom krstu uskratio obećani pristup zarobljenicima u Srebrenici, čija je sudbina bila neizvesna.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto je Vojska RS, pod Mladićevom komandom, zauzela Srebrenicu, 11. jula 1995.

General Smit posvedočio je da je o sudbini muškaraca zarobljenih u Srebrenici pitao Mladića na sastanku 17. jula 1995, pošto je već bio čuo tvrdnje da VRS masovno ubija Muslimane. "Mi smo tražili da Mladić omogući Crvenom krstu pristup zarobljenicima, kako bi se te tvrdnje proverile...Rekao sam mu da se govori da se u Srebrenici čine zlodela", kazao je Smit.

Isti zahtev, Smit je, po sopstvenim rečima, ponovio i u susretu s Mladićem dva dana kasnije, 19. jula 1995. Po njegovim rečima, general Mladić je tvrdio da je VRS sprovela srebreničku operaciju po propisima, sugerišući da su nestali muškarci negde u šumama, u pokušaju da se probiju ka Tuzli.

(Beta)

Pogledajte još